Broj 294
Početna > Intervju > Dok je ljudi, meriće se vreme

Kako postati časovničar

Dok je ljudi, meriće se vreme

Časovničar Petar Pavić iz Beograda ovim zanimanjem se bavi desetak godina i tvrdi da je u pitanju zanimljiv posao koji uvek pruža mogućnost da naučite nešto novo

Stari zanati gradovima daju toplotu i čar, čine ih prepoznatljivim i jedinstvenim, a jedan od njih svakako je i časovničarstvo.

Kako ste počeli da se bavite ovim zanatom?

Već tri generacije moja porodica se bavi ovim zanimanjem, o čemu svedoči i naša časovničarska radnja koja postoji od 1952. godine. Zanimljivo je da svakim danom u ovom zanatu saznajete nešto novo, ali nikada ne možete u potpunosti njime da ovladate.

Da li je i ovaj zanat osuđen na zaborav?

Časovničari se danas uglavnom bave popravkom starijih zidnih, ručnih i baterijskih satova. Stare satove je moguće popraviti dok kod novih postoji mogućnost promene mehanizma. Kažu, dok je ljudi, meri-

će se i vreme, to znači da časovničari, za razliku od drugih zanatlija, ipak, ne odlaze u zaborav.

Koje su dobre i loše strane ovog zanimanja? 

Zanat je izuzetno psihički naporan, potrebna je velika koncentracija. Vreme je takvo da ne možete ni adekvatno da naplatite svoj rad, a poslednjih godina postaje i sve teža nabavka delova za starije satove. Za ovo zanimanje je važna preciznost a osećaj se gradi vremenom. Delovi su vrlo sitni ali radite s lupom koja ima veliko uvećanje. Da biste bili uspešni u ovom poslu, potrebno je da budete pedantni i strpljivi a sve ostalo se s vremenom nauči. Dobra strana je što posao nikada nije monoton i uvek možete da naučite nešto novo.

Kada je nastao časovničarski zanat?

Velike crkvene satove izrađivali su najpre kovači i bravari, a od XV veka zanat preuzimaju časovničari, kojima u umetničkom oblikovanju pomažu i zlatari. Kasnije se ovim majstorima pridružuju i drugi umetnici i zanatlije, kao što su slikari koji oslikavaju kućišta i brojčanike, pozlatari i umetnički livci koji ih liju u bronzi, srebru, bakru i mesingu, graveri i stolari koji ih rezbare i izrađuju drvene kutije.

Žaklina Milenković