Broj 293
Početna > Lepi i zdravi > Neprijatelj akni

Dunja

Neprijatelj akni

Pored toga što podstiče apetit, dunja jača želudac, jetru i odlična je u borbi protiv malokrvnosti

Marmelada nikada ne bi dobila svoje ime da nema dunje, koja se na portugalskom zove marmelo. Za stare Grke bila je simbol ljubavi i sreće, a od etarskih ulja dobijenih iz ovog jabučastog voća Rimljani su spravljali parfeme.

Vitaminska bomba
Osim što se koristi za jelo, leči od mnogih boljki i ima širu primenu u kozmetičkoj industriji. Prava je vitaminska bomba, sadrži više vitamina C nego jabuka, prepuna je karotena, vitamina B1, B2 i nijacina. Ima minimalne količine masti, 100 grama sadrži 57 kalorija, a obiluje dijetalnim vlaknima i bakrom. Semenke sadrže čak 15 odsto ulja i poveće količine amigdalina, odnosno vitamina B17 koji ima antikancerogeno dejstvo.

Mirisni čaj i melem
Ako vaš tinejdžer pati od akni, treba da isproba lekoviti čaj od kašičice neprskanih listova koji se preliju s tri decilitra kipeće vode i ostave poklopljeni 20 minuta. Obloge od ploda, kore ili lista koristite ako imate otvorene rane, ispucalu kožu ili bradavice, a kuvana dunja pomoći će ako vas muče varenje i dijareja. Sok od dunje koji se dobija ceđenjem i rendanjem zrelih dunja skuvan sa šećerom u razmeri 1:1 odlično je sredstvo za lečenje plućnih bolesti i bolesti grla, a plod izvrsno leči anemiju.

Lekovita sluz
Sluz semena rešiće problem dekubitisa kod bolesnika koji su dobili rane od dugotrajnog ležanja, a dobija se stavljanjem semena u vodu. Takođe, sluz služi i kao sredstvo kojim se natope obloge za lečenje upaljenih očiju, pomaže i u lečenju upaljenog ždrela, sluzokože i krajnika. Od najstarijih vremena su joj pripisivana svojstva dobrog sredstva za pojačanje apetita, jačanje želuca, kod slabosti jetre i protiv malokrvnosti.

Voćna maska
Ako želite da usporite nastanak bora i sprečite dehidraciju kože, treba da narendate dunju, ostavite je da odstoji sat vremena, dodate kašičicu meda, nanesete na lice i posle 20 minuta isperete mlakom vodom. S obzirom na to da se sluz semena koristi za losione i kreme za kožu u kozmetičkoj industriji, dunja se s pravom smatra voćem lepote.

Blagotvorna svojstva
Glava - blagotvorno deluje na nervni sistem, ublažava nervozu, pomaže kod nesanice.
Koža - sprečava nastanak akni, leči ekcem, infekcije kože, opekotine, ubrzava zarastanje rana.
Pluća - sprečava upale respiratornog sistema, bronhitis, smiruje kašalj i pomaže kod kijavice.
Stomak - ublažava grčeve u želucu, sindrom nadraženih creva, pospešuje rad žuči, želuca i creva, leči dijareju.

M. Č.