Broj 293
Početna > Lepi i zdravi > Mirisni afrodizijak

Vanila - kraljica začina

Mirisni afrodizijak

Osim što podstiče seksualnu želju, vanila pozitivno utiče na varenje i funkciju centralnog nervnog sistema

Vanila je vrlo aromatična, a osim karakterističnog, intenzivnog mirisa odlikuje se i raskošnim, slatkastim ukusom. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, ova biljka pored šafrana i kardamona, spada među najskuplje začine na svetu, a poznata je i kao snažan afrodizijak.

Protiv grčeva u želucu

Najčešće se koristi za poboljšanje ukusa raznim jelima i napicima, a veruje se da konzumiranje hrane obogaćene ovom biljkom pozitivno utiče na centralni nervni sistem. Etarsko ulje koje se razvija u plodu vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima. Ekstrakt ove biljke pravi se od usitnjenih suvih mahuna koje se potapaju u vruću vodu i alkohol. Za jelo se koristi unutrašnji, mekani deo mahune, koji ima veoma intenzivnu aromu i zato ga je potrebno umereno dozirati.

Smanjuje apetit
Istraživanja koja su sproveli stručnjaci u Londonu pokazala su da sladak miris ove biljke deluje umirujuće, te da je odlično sredstvo protiv napada gladi. Učesnicima eksperimenta koji pate od viška kilograma zalepljen je flaster koji oslobađa miris vanile, nakon čega su im se napadi gladi proredili za 50 odsto.

Aromatična kafa
Isečene mahune staviti u posudu s pola kilograma šećera i dobro zatvoriti. Nakon dve-tri nedelje šećer dobija karakterističan ukus i koristi se za zaslađivanje kafe ili čaja. Takođe, mahune vanile mogu se iseckati i pomešati s kafom pre kuvanja kako bi napitak dobio slatkastu aromu.

Iz porodice orhideja
Vanila se smatra kraljicom mirisa i začina zbog izuzetno prijatnog mirisa koji joj daje vanilin. Inače je iz porodice orhideja, potiče iz Meksika, odakle se proširila na tropsko područje. Može da naraste do petnaest metara, ima duge mesnate jajolike listove i žute ili narandžaste cvetove koji se pojavljuju tek tri godine nakon sađenja.

Ž. M.