Broj 293
Početna > Lepi i zdravi > Meditacija na zobenoj slami

Velnes u Srbiji

Meditacija na zobenoj slami

U Srbiji nećete sresti čuvenog golfera Tajgera Vudsa, ali možete negde na proplanku da odigrate uzbudljivu partiju srpske gospodske igre klisa

Tek ispečen hleb iz šporeta smederevca, suve šljive punjene kozjim sirom i orasima, medovača ili kuvano vino pravi su melem za dušu i telo, kažu ljubitelji sela i oni koji svaki slobodni trenutak koriste da se relaksiraju u prirodi daleko od grada. Primarijus doktor Gorana Isailović, profesor Visoke strukovne medicinske škole i jedan od kreatora srpskog velnes koncepta, kaže da mnoga sela u našoj zemlji predstavljaju prave oaze zdravlja koje treba iskoristiti u najboljem mogućem smislu.

Bekstvo u oazu mira
- Već prvim plačem po rođenju izražava se protest protiv surovog spoljašnjeg sveta u koji smo bačeni iz ušuškane topline i ljuljuškanja u majčinom krilu. Buka velegrada, saobraćajna gužva, zvonjava mobilnih telefona, stalni imperativ da se svuda stigne i postigne u što kraćem vremenu i nemilosrdna borba za opstanak čine da se sve više javlja potreba modernog čoveka da se oslobodi od svega što ga pritiska povremenim bekstvom na mesta gde ima mira, opuštanja, dodira, mirisa, topline, prijatne muzike, ukusa i boja u oaze gde nestaje stres i postiže zdravlje u holističkom smislu te reči - jedinstvo duha i tela - kaže dr Isailović.

Srpsko narodno vežbanje
U Srbiji nećete sresti čuvenog golfera Tajgera Vudsa, ali možete negde na proplanku da odigrate uzbudljivu partiju srpske gospodske igre klisa. Razvoj projekta „Srpsko narodno vežbanje" vezan je za saradnju stručnjaka iz Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu sa ekspertima iz Istorijskog instituta SANU i ostalim stručnjacima za istoriju fizičke kulture u Srbiji.
- Fizička kultura našeg naroda čak je i starija od njegove državnosti. Još pre nego što je Stefan Nemanja izdvojio Srbiju iz Vizantije, naši preci su vežbali trčanje, skakanje i pesničenje, pa čak i organizovali takmičenja u ovim disciplinama. Ipak zlatan period srednjovekovnih sportskih aktivnosti Srba vezan je za Nemanjiće, kada smo zaista bili zemlja šampiona. Srpsko narodno vežbanje vraća nas u prirodu, vraća nam stare dobre običaje, koje smo zaboravili. Negde na senovitom proplanku setimo se čobanskih igara, uz ledeni potok oprobajmo se u preskoku ili ravnoteži na brvnu, ojačajmo telo koseći travu. Odmerimo snage u bacanju kamena s ramena, skačimo u džaku što dalje, popnimo se na drvo. Srpsko narodno vežbanje uvek je imalo svoje junake. Testirajmo svoju kondiciju po kategorijama: od Uroša Nejakog do Dušana Silnog. Koristimo našu staru nošnju i opanke - čiji kljunovi podsećaju na najkijev znak - kaže naša sagovornica.

Uživancija ispod šljive
Deo autentičnog srpskog velnes programa čini i meditacija ležanjem na zobenoj slami, masaža stopala malinama, kao i srpska srednjovekovna trpeza s raznim đakonijama.
- Ima li ičega lepšeg od toga kada sednete na presto od zobene slame u velnes vrt ispod šljive. Dok udišete predivan miris malina, uživate u masaži stopala tim sočnim plodovima. Nakon toga vašim nogama prijaće piling mekinjama ili projinim brašnom. Ugođaj će biti još jači ako se okupate u toploj vodi u kaci za šljive, a potom popijete šejk od malina. U srednjem veku u našoj zemlji se kuvala ili pekla hrana ispod sača. Jela se divljač, živina, jaja, pečurke, ovčiji i kozji sir. Mesio se hleb od pšenice, ječma, raži i ovasa... Sve ovo što srpsko selo poseduje treba iskoristiti kao odličnu preventivu i recept u borbi protiv stresa - ističe dr Isailović.
 

Srednjovekovna srpska kuhinja

Kolačić od ovsenih mekinja

Sastojci

1,5 šolja ovsenih mekinja
0,5 šolje seckanih oraha
2,5 šolje pšeničnog belog brašna
1/4 šolje meda
0,5 šolje mleka
4 belanca
2 kašike maslinovog ulja
cimet

Priprema

U sud sipati mekinje, orahe, cimet i med. U smesu dodati mleko, ulje i ulupana belanca. Izmesiti testo do glatke mase i podeliti u kuglice veličine oraha. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pola sata.

 

Dragana Rodić