Broj 292
Početna > Putovanja > Priroda kao vajar

Kapadokija

Priroda kao vajar

Rana jesen je idealno vreme za posetu jednom od neobičnijih mesta na planeti - Kapadokiji

Da li možete da zamislite kako izgleda stajati na Mesecu a biti na Zemlji, uživati u prizoru stena duginih boja i sve to posmatrati iz vazduha dok letite balonom? Sve to možete doživeti na ovom magičnom mestu gde se zapanjujuća prirodna lepota meša sa istorijskim znamenitostima i predstavlja jedan od lepših pejzaža na svetu.

Svetsko čudo
U centralnoj Anadoliji, 200 kilometara severoistočno od Ankare, čudesne stene neobičnih oblika oduševiće vas već na prvi pogled. Šetnja Kapadokijom mogla bi se opisati kao potpuno neverovatno iskustvo u kome ćete se susresti s najrazličitijim prirodnim oblicima koji izgledaju kao da su plod ljudske mašte.

Neobični oblici i doline
Čudesan reljef je delo najčuvenijeg skulptora - majke prirode. Taloženjem vulkanskog pepela, erozijama i uticajem vetra nastali su neverovatni oblici i čudesne doline. S tla prekrivenog prašinom, koja neodoljivo podseća na Mesečevu, uzdižu se ogromne stene u obliku kupe i pečuraka s jednom, dve ili tri glave, nazvane vilinski dimnjaci.

Hoteli s pet zvezdica
Prateći tragove magične igre prirode, drevni ljudi su primitivnim čekićima uklesali svoje domove u meke vulkanske stene, danas pretvorene u privatne apartmane i luksuzne hotele sa pet zvezdica, u kojima noćenje košta i do 120 evra.

Dar prirode
Dar prirode od kojeg zastaje dah zaslužan je i za drugo ime Kapadokije - kolevka hrišćanstva. Progonjeni od rimskih upravnika Judeje, prvi hrišćani našli su utočište u vulkanskim stenama, i krajem drugog veka formirali veliku zajednicu. Religiju u povoju čuvali su i širili među paganskim stanovništvom u katakombama Kapadokije.

Podzemni gradovi
Izgradili su 38 podzemnih gradova, od kojih je najveći imao 19 nivoa i mogao da primi 50.000 ljudi. Bili su povezani uskim tunelima, koji su zatvarani loptastim stenama. Imali su i efikasne ventilacione sisteme koji su omogućavali boravak od šest do najviše deset meseci. Tokom boravka nisu smeli da izlaze kako ne bi otkrili sklonište Rimljanima.

Zemlja svetaca
Kapadokija je u četvrtom veku postala poznata kao zemlja trojice svetaca: Svetog Vasilija, Svetog Grigorija i Svetog Đorđa, koji je i rođen u toj oblasti današnje Turske. U vulkanskim stenama izdubljeno je oko 600 hrišćanskih crkava i manastira, oslikanih freskama iz ranog vizantijskog doba. Neke od njih sačuvane su u celosti.

Obavezno videti
Čudo svetske kulturne baštine danas živi turističkim životom u najpoznatijim gradovima: Goreme, Avanos, Urgup i Mustafpaša. Preporuka da je Kapadokija jedno od deset mesta na planeti koje morate posetiti, dozvala je turiste sa svih strana sveta. Turski trgovački duh prepoznatljiv je na svakom koraku po finoj kapadokijskoj prašini.

Let balonom
Glavna turistička atrakcija je let balonom iznad Kapadokije. Jedan sat nestvarnog pogleda iz vazduha u proseku košta oko 150 evra. Takvo zadovoljstvo sebi je priuštio selektor košarkaša Jordana Mario Palma, koji je poveo kompletan tim u obilazak Kapadokije tokom takmičenja u grupi u Kajseriju, na Svetskom prvenstvu u Turskoj.

Ratovi zvezda
Jedinstveni reljef Kapadokije privukao je i svetske filmadžije. „Vanzemaljske” lokacije korišćene su i za snimanje Spilbergovih filmova Ratovi zvezda i Indijana Džons. Oblast u centralnoj Anadoliji iznedrila je i najveći turski kulturni izvozni projekat, plesnu grupu Vatre Anadolije, za koju mnogi tvrde da izvodi najbolji i najdinamičniji šou na svetu.

Žaklina Milenković