Broj 292
Početna > Lepi i zdravi > Poslastice za početak jeseni

Orašasti plodovi

Poslastice za početak jeseni

Za naše podneblje orah i lešnik su najznačajnije jezgraste voćke, njihovi plodovi su bogati vitaminima, mineralnim materijama, proteinima i uljima

Mešavina vitamina B u lešnicima doprinosi nervnoj stabilnosti, a zajedno s lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Lešnik ublažava čak i hronične tegobe jer sadrži prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osetljivost na bol.

Protiv niskog pritiska
- Lešnik je lekovit protiv žutice, proširenih vena, niskog krvnog pritiska, proliva, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma. Preporučuje se i kod upaljenih i proširenih vena, viška želudačne kiseline, malokrvnosti i velikog odliva krvi za vreme menstruacije, za preznojavanje prilikom upale pluća i influence - kaže Milka Raičević, nutricionista.

Bademi protiv upala
Prema njenim rečima, većina ljudi ne unosi dovoljno vitamina E, koji štiti od upala i sprečava oštećenje ćelija, i zato se preporučuju bademi. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno deluje na kožu. Bademovo ulje neguje kožu dajući joj glatkoću i sjaj, a preporučuje se i u ishrani trudnica.

Probiotička svojstva
- Bademi poseduju takozvana probiotička svojstva, koja povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i doprinose zdravlju organa za varenje. Fino mleveni bademi znatno povećavaju nivo dobrih bakterija, tako što koriste nezasićene masti iz badema za svoj rast i aktivnost.

Orah dobar za srce
Orah je zvezda među koštunjavim plodovima, a za to postoji nekoliko razloga: istraživanja pokazuju da se redovnim konzumiranjem oraha (jedna šaka dnevno) smanjuje rizik od oboljenja srca. Za to su zaslužne omega-3 masne kiseline. Osim toga, orasi su bogati elaginskom kiselinom, koja ima antikancerogena svojstva i veoma efikasno neutrališu dejstvo slobodnih radikala koji uništavaju ćelije srca, mozga i kože.

Ž. M.