Broj 292
Početna > Putovanja > Miholjsko leto na Staroj planini

Istočna Srbija

Miholjsko leto na Staroj planini

Planinarenje, sakupljanje šumskih plodova i vožnje mauntin bajkom samo su deo bogate jesenje turističke ponude Stare planine

Poznati turistički centar Srbije, savršeno je mesto za odmor ljubitelja planinskog turizma. I u ovim jesenjim danima na Staroj planini može se uživati u živopisnim pejzažima i lepoti netaknute prirode.

Za ljubitelje planine
U ski-centru „Stara planina" stvoreni su vrhunski uslovi za ljubitelje planinskog turizma. Danas ova planina može da stane uz rame i elitnim ski-centrima u Srbiji i regionu. Ski-staze i putevi dugi više od deset kilometara, ski-gondola koja nosi 2.400 skijaša na sat, luksuzni hotel na vrhu - dovoljno i za osećaj vrhunskog zadovoljstva na planini i svežem vazduhu.

Bogata turistička ponuda
Mesto je idealno za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve i mir potraže u šetnji na obroncima Stare planine. Pored planinarenja, u ponudi je atraktivno letenje zmajem i paraglajderom, kao i lov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja.

Etno-turizam

Staru planinu krase stoletne šume i livade koje su do današnjih dana sačuvale bukvu i smreču, borovnicu i kleku, nežni ljubičasti cvet kaćuna. Za ljubitelje lovnog turizma treba reći da na Staroj planini žive razne i retke divlje životinje kao što su vuk, jelen, ris, vidra, katarica, soko i detlić. Blizina etno-naselja omogućuje i razvoj seoskog turizma gde se gostima, vrlo povoljno, omogućuje boravak u pravoj, staroj srpskoj kući gde se još živi baš kao nekad.

Od Romulijane do Gamzigrada
Istočna Srbija je vrlo zanimljiva za turiste. Počevši od Romulijane, carske palate, Gamzigradske banje, do naselja Ravne, koje se nalazi pet kilometara od Knjaževca. U pitanju je logor iz perioda od 1. do 4. veka nove ere gde se nalazila rimska kasarna. Lokalitet je značajan jer su na tom području stručnjaci dešifrovali oko 150 pisanih epigrafa i predstavlja jedini pisani trag sa ovog područja iz tog perioda - kaže Vladimir Prlović, predsednik opštine Knjaževac.

Preistorijska nalazišta

Na putu od Knjaževca prema Kalni, turisti takođe mogu da vide preistorijsko nalazište staro oko 40.000 godina. U neposrednoj blizini otkriveni su i pećinski crteži koji datiraju, prema mišljenjima arheologa, iz 1200. godine pre nove ere, što samo potvrđuje da je u pitanju područje naseljeno od najstarijeg vremena. Na ovom tlu smenjivale su se razne vladavine i civilizacije, dok je tokom svih proteklih vekova samo izgled Stare planine ostao isti.

Na pragu nove sezone

Austrijski lanac Falkenštajner preuzeo je upravljanje hotelom Stara planina. Već od ove zimske sezone turistima će u hotelu biti ponuđeni paketi usluga, pre svega namenjeni porodicama. Falkenštajner hotel Stara planina nudi obiman paket usluga na bazi „all inclusive".
Kao jedno od većih skijaških područja Srbije, sa oko pet meseci snežnog prekrivača godišnje, Stara planina je savršeno mesto za odmor ljubitelja skijanja. Na pragu nove zimske sezone već sada je u ponudi besplatna škola skijanja za decu do deset godina. Žičarom s gondolama gosti se prevoze iz hotela direktno do vrha Babin Zub na 1.750 metara nadmorske visine.

Žaklina Milenković