Broj 292
Početna > Intervju > Kako se kalio srpski mač?

Kako postati kovač

Kako se kalio srpski mač?

Aleksandar Savićević radi na izradi unikatnog oružja i sečiva, prevashodno mačeva iz druge polovine 14. veka koji su se koristili u jugoistočnoj Evropi

Kako ste se odlučili za ovo neobično i malo poznato zanimanje?
Ima svega nekoliko ljudi koji poznaju veštinu ovog zanata, a moje interesovanje javilo se uporedo sa fakultetom i izučavanjem metalurgije srednjeg veka.

Gde ste izučili zanat izrade mačeva?
Putovao sam po čitavoj zemlji, učio od zanatlija kojih je sve manje i sve sam spojio sa fakultetskim znanjem. Dobio sam veliku podršku i na Mašinskom fakultetu, gde sam proučavao legure i načine kaljenja. Na osnovu tog znanja uspeo sam da rekonstruišem tradicionalne metode iskivanja dugih sečiva iz druge polovine 14. veka.

Koje su dobre i loše strane ovog posla?
Nisam uspeo da spoznam loše strane. Iako na prvi pogled kovački zanat izgleda prljav, malo je poznato da u srednjem veku, za vreme kuge, jedino kovači nisu obolevali jer su imali prirodni imunitet udišući sva isparenja iz gorućih metala i uglja. Bili su otporni i na većinu kožnih oboljenja. Zanimljivo je da kovači i danas dožive duboku starost.

Ko su najčešći kupci mačeva?
Ljubitelji srednjovekovnog oružja, mačevaoci, postoji nekoliko klubova koji se bave raznim stilovima borbe mačevanja. Da bih mogao da izrađujem mačeve, morao sam da savladam osnovne tehnike borbe. Imam dva svoja mača koja imaju punu upotrebnu vrednost.

Kako se u srednjem veku obavljao ovaj zanat?
Za izradu mačeva nekada je bilo potrebno posedovati veliko znanje o materijalu i veštinu tehnologije. Carevi i i kraljevi su skupo plaćali za ovo zanimanje i neretko se za to plaćalo glavom, ali se ipak veština kovanja i izrade mačeva sačuvala do danas.

Kako se kalio srpski mač?
Iz jednog komada posebno pripremljenog metala, mač se zagreva i razvlači dok ne dobije u početnoj fazi izgled sečiva. Kasnije se na desetine puta ponovo zagreva dok se ne formira zadovoljavajući presek sečiva. Posle kovanja, radi se kaljenje, pri čemu se mač kali u vodi ili ulju na specijalno određenim temperaturama.

Žaklina Milenković