Broj 292
Početna > Lepi i zdravi > Formula srećnih parova

Partnerski odnosi

Formula srećnih parova

Otkrijte da li je vaš ljubavni mehur od sapunice osuđen na kraj ili ste uspeli da pronađete pravog partnera na duge staze?

Decenijama stručnjaci tragaju za magičnom formulom po kojoj bi parovi opstali zajedno. Na osnovu velikog broja istraživanja, psiholozi otkrivaju da parovi koji imaju slična interesovanja na prvi pogled deluju kao savršen spoj, ali na duže staze za uspeh veze potreban je timski rad, naročito kada vas sačeka plaćanje računa, briga o porodici i domaćinstvu. Ne treba, ipak, očajavati. Na osnovu poslednjih eksperimenata psiholozi tvrde da su najsrećniji oni parovi kod kojih je žena pet godina mlađa od muškarca ali i 27 odsto inteligentnija.

Ključ uspeha

Bračni savetnici tvrde da žena, ukoliko je inteligentnija, neće tražiti svoju sreću i ispunjenost od muža. Ona ima lični identitet i njena veza može samo još više obogatiti njen život. Što se tiče razlike u godinama, reč je o zrelosti partnera. Zbog činjenice da žene ranije sazrevaju, razlika od pet godina starosti partnere izjednačava kao tasove na vagi. Jedan od  neprijatelja uspešne veze može biti i velika razlika u primanjima u korist žene jer mnogi muškarci svoju muškost mere debljinom novčanika. Ključ uspeha kod parova je razumevanje promena koje se dešavaju u njihovim životima tokom godina. Stvar uspeha je komunikacija. Umesto da zalupiš vratima i okreneš leđa problemima, trebalo bi se uhvatiti u koštac sa njima i u razgovoru doći do prave odluke za obe strane.

Srećni parovi
Naučnici su se pozabavili svađama u vezama i otkrili da postoje različiti načini na koje se svađaju srećni parovi i, s druge strane, oni koji nisu zadovoljni u vezama.
Psiholozi tvrde da srećni parovi imaju sposobnost da prevaziđu problem zajedno. Oni otkrivaju svoja osećanja, slušaju partnera i trude se da razumeju i njegovu stranu problema. Za vreme ili posle rasprave će uputiti pomirujuće reči, kao i zagrliti partnera. S druge strane, nesrećni parovi se vređaju, pričaju istovremeno i ne slušaju partnera. Često rečima daju dvosmisleno značenje i pogrešno tumače rečenice onog drugog.


Ljubavni test


Da li ste savršen par?

1. Zaboravite na trenutak svoju vezu, mislite na sebe i iskreno odgovorite koja rečenica vas najbolje opisuje.
A. Znam ko sam i šta želim od života.
B. Još se razvijam kao ličnost i nisam preterano sigurna u sebe.
C. Kada je reč o budućnosti, otvorena sam za sve sugestije.

2. Kada razmislite o karakteru, u obzir uzimate sledeće osobine: smisao za humor, temperament, sklonost da pređete preko mana. Da li biste vaš partner i vi rekli da imate:
A. Po više od dve.
B. Po dve osobine.
D. Ne više od jedne.

3. Manjak samopouzdanja, impulsivna priroda, tendenciozno izgovorene primedbe, sklonost ka izlivima besa, da li biste vaš partner i vi rekli da imate:
A. Jedan od ovih problema.
B. Par zajedničkih problema.
C. Više od dva zajednička problema.

4. Kada je u pitanju inteligencija, šta biste rekli za svog partnera.
A. Za nijansu manje inteligentan od mene.
B. Na istom smo nivou.
C. Pametniji je od mene.

5. Da li vaš partner i vi ne poštujete jedno drugo u javnosti i odajete tajne poput toga da hrče, ili treba mu dva dana da se spremi za izlazak.
 
A. Nikad.
 B. Povremeno.
 C. Stalno.

6. Koliko često razmenjujete lične priče s partnerom?
A. Gotovo svakog dana uspemo da popričamo.
B. Toliko često tek da se informišemo o najnovijim dešavanjima.
C. Nikad.

7. Svi parovi se raspravljaju, ali kako vi to rešavate?
A. Kod vas svaka svađa brzo prođe i sve na kraju okrenete na zezanje.
B. Malo gunđamo dok jedno od nas ne podvije rep i izvini se.
C. Ignorišemo jedno drugo nekoliko dana dok ne zaboravimo da smo se svađali.

8. Kada vodite ljubav, on radi nešto što vam ne prija...
A. Pokušavate polako da ga preusmerite na nešto drugo.
B. Ćutim i pretvaram se da je sve u redu.
C. Isteram sve na čistac.

9. Koliko često zajedno kod kuće ne radite ništa osim što uživate u društvu onog dugog?
A. Redovno.
B. Povremeno.
C. Nikad.

10. Kako podnosite manje nedostatke svog partnera, preglasan govor, smeh ili nešto treće?
A. Učim da i to savladam.
B. Svaki put prokomentarišem i skrenem mu pažnju da to ne radi.
C. Uz malo truda nateraću ga da se promeni.


Najviše odgovora pod A

Vaša osećajnost, bliskost i pre svega prijateljstvo će vam pomoći kao paru da vremenom budete još bliži. U budućnosti ćete lako rešavati sve probleme na koje nailazite. Pokazujete sve što je potrebno za idealnog partnera, uzajamno poštovanje, tolerantnost i sposobnost da jedno drugom, kada to zatreba, budete na prvom mestu.

Najviše odgovora pod B
Izgleda da ste oboje skloni da lične interese stavljate iznad zajedničkih. Možda je to zbog načina na koji se raspravljate i kritikujete jedno drugo ili možda izbegavate intimnost. Vaše namere, ipak, naspram partnera su dobre. Veza će dobro funkcionisati dokle god to oboje budete želeli.

Najviše odgovora pod C
Među vama postoji velika strast, u pitanju je veza „vruće-hladno". Svaku krizu rešavate na vrlo uzbudljiv način, ipak, vaša veza neće uspeti jer među vama nema pravog partnerskog odnosa.


Ž. M.