Broj 292
Početna > Lepi i zdravi > Dupla sreća i odgovornost

Blizanci

Dupla sreća i odgovornost

Sve je stvar pripreme i dobre organizacije, a ne beskrajni krug hranjenja, prepovijanja i porasta troškova

Nekada su deca identičnog lika i u istoj garderobi bila gotovo egzotična pojava dok je u poslednjih desetak godina došlo do pravog „blizanačkog buma". U većini slučajeva razlog je je vantelesna oplodnja, ali i genetika, visina, težina, starost majke i hormonske terapije imaju udela u tome. Ukoliko je i vas zadesila dupla radost, ne gledajte na budući život kao krug hranjenja, povijanja, pranja i rasta troškova bez kraja. Sve je stvar pripreme i dobre organizacije, barem tako kažu oni koji su kroz sve to već prošli.

Dupliranje nije nužno
Nema potrebe da kupujete po dva komada od svega, sem nosiljki, auto-sedišta, hranilica i sličnih potrepština. Dvostruka kolica će svakako biti najveći izdatak, zato pre krajnjeg izbora obratite pažnju da li vam dimenzije odgovaraju da se ne biste sa njima zaglavili u liftu ili na vratima stana. Bilo bi bolje da im odmah kupite po krevetac, bez obzira na to što mnogi roditelji u prvo vreme stavljaju obe bebe u jedan jer one mogu zajedno da spavaju samo kratak period. Ionako je na mnogim ultrazvučnim snimcima uočeno da se, osim što se zabavljaju, bebe i gurkaju u maminom stomaku.

Pojedinačno brčkanje
Sve dok malo ne poodrastu, kupajte ih pojedinačno. Možda će vam to iziskivati više vremena, ali dok se vi pozabavite jednom bebom, vaš partner može da animira drugu. Tek kad malo ojačaju moći će da uživaju u zajedničkom brčkanju. Pojedini pedijatri savetuju da ih ne kupate svakodnevno, već da jednu okupate, a drugu osvežite vlažnim maramica ili vlažnim pelenama.

Istovremeni obroci

Uštedećete malo vremena ako ih istovremeno hranite. Ukoliko dojite, podoji će trajati duže nego kod mama koje imaju jednu bebu. Zato se izmuzite kad god možete kako bi partner ili neko drugi mogao da hrani jedno dete dok vi dojite drugo ili za slučaj da ste odsutni od kuće baš u vreme kada bebice ogladne. Kad dođe presvlačenje na red, dok ste zauzeti jednom, uverite se da je druga beba na sigurnom, u krevecu ili ogradici.

Spavajte kad i bebe
Sigurno će biti problema dok obe bebe usklade svoj ritam spavanja, zato se i vi prilagodite njihovom rasporedu pa koristite svaki trenutak da se odmorite dok one spavaju. Svaku pomoć koju vam nude rodbina i prijatelji ne odbijajte jer tek kad imate dovoljno snage sve će funkcionisati kako treba.

Individualci u paru
Od početka bebe treba da gledate kao jedinke. Za početak, ne oblačite ih u istu odeću i ne obraćajte im se uvek u paru jer je od velikog značaja da od malih nogu razviju individualnost i budu svesni da su jedinka za sebe.

Više dečaka
- Jedna od 80 trudnoća je blizanačka.
- Dečaka među blizancima ima više od devojčica, ali zato one vode kada su trojke u pitanju.
- Skoro 22 odsto blizanaca je levoruko, a 40 odsto u drugoj godini života sporazumeva se „jezikom blizanaca".
- Jednojajčani blizanci su uvek istog pola i njihov nastanak je slučajan fenomen.
- Starije žene češće rađaju blizance.

M. Č.