Broj 291
Početna > Planeta > Žena koja je zavela svet

Erika Leonard

Žena koja je zavela svet

Do juče nepoznata E. L. Džejms (pseudonim Engleskinje Erike Leonard), danas je književna megazvezda. Njen roman Pedeset nijansi - Siva do sada je preveden na preko 30 jezika, a cena za ekranizaciju postigla je rekord - pet miliona dolara

Pedeset nijansi - Siva je prvi deo erotske trilogije E. L. Džejms, iza čijeg imena se krije britanska spisateljica Erika Leonard. Naslov romana (u originalu „Fifty Shades of Grey) je zapravo igra reči, s obzirom da prezime glavnog junaka Kristijana Greja znači sivo. Gde god da se pojavila, ova knjiga je postala književna senzacija dok je u mnogim bibliotekama zabranjena.

Erotika i romansa

I dok književni kritičari tvrde da roman Pedeset nijansi - Siva ispituje mračnu, neistraženu stranu seksualnosti, pisana u odmerenoj dozi erotike i romanse, Erika Leonard pomirljivo kaže da je u pitanju samo romantična fantazija koja daje ženama priliku da se nakratko opuste od svojih muževa.
Izgleda da su je žene ozbiljno shvatile jer je štampano izdanje najbolje i najbrže prodavana knjiga otkada se tiraži i prodaja beleže. U Velikoj Britaniji potukla je rekorde koji su držali autori Harija Potera Džoana Rouling i Da Vinčijevog koda Den Braun. Ohrabrena uspehom prvog naslova erotske trilogije Pedeset nijansi - Siva, Erika Leonard je napisala i nastavke: Pedeset nijansi - Mračnije i Pedeset nijansi - Oslobođeni.

Sve njene fantazije

E. L. Džejms (49) godinama je radila kao televizijska producentkinja. Od ranog detinjstva želela je da napiše roman koji će očarati čitaoce, ali ostavila je snove po strani kako bi se usredsredila na porodicu i karijeru. Udata je i majka je dvoje dece. Živi u zapadnom Londonu. O neočekivanom uspehu svoje prve knjige rekla je da ju je „eksplozija interesovanja u potpunosti iznenadila", a svoju knjigu je opisala kao: „Sopstvenu krizu srednjeg doba, opisanu naveliko. Sve moje fantazije su tamo, i to je to."

Nešto sasvim lično
Poznata spisateljica kaže da veruje da je strast veoma važna u životu, jer u suprotnom vi ne živite život, već ga „odrađujete". Možda će mnoge iznenaditi, Erika Leonard za sebe kaže da je pre svega, racionalna osoba ali da strast, ipak, ne zanemaruje.

Danak slave
Veliki uspeh joj je, naravno, promenio život. Tvrdi da više nije gospodar ni svog vremena ni svog života. Svakodnevno je angažovana, susreće se s ljudima s kojima se inače nikad ne bi srela, veoma je zauzeta ali ipak priznaje da ju je ova knjiga izbacila iz „nevidljivosti" i i da joj to izuzetno prija.

Čarolija pisanja

- Od detinjstva sam volela da čitam, kao i mnoga deca željna novih svetova i bajki. Volela sam i da pišem. Sećam se da su mi školski zadaci i pismeni radovi otkrili zadovoljstvo i čaroliju pisanja. Naravno da tada nisam mislila da će pisanje postati moje zanimanje, ali sam znala da će biti moj hobi, nešto što ću raditi kad budem imala slobodnog vremena. A onda sam pročitala Sumrak sagu Stefani Majer i shvatila da želim to da radim, da je to-to kaže Erika Leonard.

Pornografija za mame

Pedeset nijansi - Siva eksplicitno govori o seksualnom buđenju studentkinje Anastazije Stil i njenom odnosu sa zgodnim milijarderom Kristijanom Grejom. Radnja romana je više nego predvidljiva: lepa studentkinja književnosti Anastazija Stil umesto bolesne cimerke odlazi da intervjuiše za fakultetske novine mladog tajkuna Kristijana Greja. Ubeđena da je njihov sastanak loše prošao, pokušava da više ne misli na taj događaj, sve dok se Grej ne pojavi u prodavnici u kojoj ona radi i pozove je da izađu.
Upuštaju se u strasnu avanturu. Iako je ona bez ikakvog ljubavnog iskustva, tokom veze će otkriti koje su njene stvarne želje ali i strašne tajne koje Grej skriva od drugih. Anastazija otkriva da Grejove seksualne sklonosti podrazumevaju sadomazohizam i potpunu dominaciju. Grej traži da ona potpiše ugovor koji mu omogućava potpunu kontrolu nad njenim životom. Ona pristaje na „eksperiment" i ispunjava njegove fantazije u Crvenoj sobi bola.

Navodno je Anđelina Žoli zainteresovana da režira film u kome bi misterioznog Greja trebao da igra vodeći mladi glumac današnjice Rajan Gosling, dok se kao mogući scenarista spominje Bret Iston Elis.

Umesto Biblije
Svi su poludeli za ovim romanom, pa se vlasnik jednog hotela u Engleskoj dosetio da umesto primerka Biblije svojim gostima pokloni ovu knjigu. Roman Pedeset nijansi - Siva goste hotela očekuje na mestu koje je obično rezervisano za primerak Biblije - u fioci noćnog stočića.

 

Žaklina Milenković