Broj 291
Početna > Lepi i zdravi > Zalogaji puni zdravlja

Ishrana za žene

Zalogaji puni zdravlja

Pravilan izbor hrane može da vam pomogne u sprečavanju nekih bolesti, bržem mršavljenju i ublažavanju određenih tegoba. Hranite se zdravo i raznovrsno!

Brusnica
Svoj zvezdani status brusnica duguje sposobnosti da zaustavi neprijatne upale i infekcije urinarnog trakta. Čaša od tri decilitra soka brusnice dnevno dovoljna je da osigurate zdravlje osetljivog urinarnog sistema. Poslednja istraživanja potvrđuju efikasnost brusnice kod prehlada, želudačnih viroza, upala desni i kod nekih vrsta raka.

Orah

Plod oraha bogat je masnim kiselinama omega-3 koje suzbijaju upale i povećavaju dobar holesterol. Orah takođe pomaže i pri smanjivanju depresije i smanjuje rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Grickajte orahe i pozitivan učinak neće izostati.

Pasulj
Ova skromna mahunarka pomaže pri sprečavanju bolesti srca i štiti od raka debelog creva. Pasulj je bogat fitohemikalijama koje su dobre za srce, a krcat je magnezijumom, kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Pola šoljice svake nedelje učiniće svoje.

Riba
Istraživanja pokazuju da morska hrana bogata kiselinama omega-3 dva puta nedeljno smanjuje rizik od bolesti srca. Ženama koje su trudne i majkama koje doje preporučuje se do 400 grama ribe nedeljno, ali treba da izbegavaju ribe koje su bogate živom.

Paradajz
Ovo povrće bogato je antioksidantom likopenom koji je, prema istraživanjima, kod žena smanjio rizik od dobijanja raka dojke za čak 50 odsto. Likopen, takođe, smanjuje krvni pritisak, loš holesterol i rizik od nekih vrsta raka.

Beli luk
Beli luk ima blagotvorno delovanje na zdravlje. Neka istraživanja su pokazala da štiti srce i krvne sudove jer smanjuje nivo ukupnog holesterola, snižava krvni pritisak i deluje kao antioksidant. Ali, zbog socijalnog kontakta, koji je posle uzimanja belog luka poprilično neprijatan, možete uzeti onaj u kapsulama.

Pripremila: M. P.