Broj 291
Početna > Intervju > Prepoznajte pravu ljubav

Dopisnica sa Venere

Prepoznajte pravu ljubav

Autorka knjige Defloracija, koja se godinama bavi proučavanjem muško-ženskih odnosa, tvrdi da ne postoji formula srećnih parova. Svaka veza ima uspone i padove, zato je potrebna potpora, razumevanje, komunikacija i želja da se ostvari zajednički cilj

Popularni rukometaš Vlada Mandić vas je pitao: Da li biste mogli sa bivšim dečkom ili ljubavnikom da ostanete u prijateljskom odnosu?  
Prijateljstvo je izuzetno širok pojam. U odnosu ljubavno-erotske prirode, pojam postojanja prijateljstva posle prekida veze prevashodno zavisi od okolnosti pod kojim je ista započela, trajala i završila se.

Napisali ste psihološko-emotivno-erotski roman Defloracija, otkud ideja?
Seks je uvek bio tabu tema, nešto o čemu se ne govori, ali očigledno postoji i dešava se. Želja mi je bila da upozorim mlade ljude na probleme koje promiskuitet donosi, kao i neke od mogućih posledica ukoliko u intimne odnose stupaju pre navršene emotivne zrelosti, pod uticajem opijata i sl.
 
Šta mislite o tezi jednog američkog psihoanalitičara da su muškarci s Marsa a žene s Venere?

Definitivno tačna. Dž. Grej u knjizi - praktičnom vodiču popularne psihologije pod nazivom Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere, savremenim rečnikom na izuzetno vešt način prikazuje te razlike kao što i daje predloge za njihovo prevazilaženje.

Koje su najveće zablude žena kada su muškarci u pitanju?
To su samo reči ili gestovi koje žene u datom momentu žele da čuju i prihvate, ponekad i iskreiraju u svojoj romantičnoj prirodi, a izrečene su navodno od strane suprotnog pola. Tu spadaju i popularni stereotipi za koje definitivno ne možemo reći da su u potpunosti tačni poput onih da muškarci samo misle na seks ili da ne vole žene koje su uspešnije i finansijski stabilnije od njih.

Šta većinu žena prvo privuče kod muškarca?
Recimo da je to neverbalna komunikacija ili tzv. govor tela kao primarni momenat, mada je u današnje vreme značajnu ulogu preuzeo antipod narodne poslovice: „Odelo ne čini čoveka!"

Šta mislite o tome da po broju preljuba žene u velikim koracima sustižu jači pol?

U pitanju je negativna posledica tzv. emancipacije žena, ali svakako u toj igri gube obe strane. Oni svoju ulogu da budu zaštitnici, tzv. jači pol, a mi oduzimamo same sebi pravo da budemo nežne i voljene, jednostavno žene, kakve smo i rođene. Iz određenih pobuda, najčešće nezadovoljstva usled stvarnosti koja se razlikuje od ideala koji očekujemo, pojedine dame traže utehu i na drugoj strani ili bar deo iluzije koja im nedostaje.

Zašto se danas sve veći broj žena radije odlučuje da budu same nego sa pogrešnim muškarcem?
Prevashodno usled ekonomske nezavisnosti. Današnja žena može da ostvari svoju ličnost kroz mnoge aspekte, ali nikada ne treba da zaboravi da i pored svih priznanja koje dobija od strane pretpostavljenih, kolega ili prijatelja, na kraju dana ona ostaje sama i u svojim mislima. Ukoliko, međutim, nemamo adekvatnu komunikaciju s partnerom, lakše je potražiti izlaz nego ostati u vezi u kojoj ne postoji obostrano razumevanje za sve komplikovanije uloge koje nam se nameću iz dana u dan. Teško je ćutati sam, ali još je teže to činiti udvoje.

Na osnovu kojih kriterijuma žene biraju svoje životne saputnike?
Rado bih parafrazirala citat iz  filma Kum: „U životu svakog muškarca naiđu tri prave žene. Nekada dođu prerano, nekada prekasno, a ponekad sve tri u isto vreme". Mislim da isto važi i za nežniji pol. Možda je pitanje u kom životnom periodu ih upoznajemo i da li smo uspele da ih prepoznamo?
    
Da li postoji formula srećnih parova?
Svaka veza ima uspone i padove, potrebna je potpora, razumevanje, komunikacija,  prihvatanje različitosti, kao i želja da se ostvari zajednički cilj tj. korača kroz život sa svojim saputnikom bez obzira na to šta nam sutrašnjica  nosi.

Nešto sasvim lično
Čime vas je osvojio vaš suprug?
Presudan je bio smisao za humor, ali i sama njegova ličnost koja odražava rad, red i disciplinu.

Da li si zaljubljena?
Mislim da je zaljubljenost prirodno stanje svake žene, to je energija koja nas pokreće i koja nam daje vetar u leđa.
 
Šta muškarcu koga voliš nikada ne bi oprostila?
 Ljubav pre svega znači razumevanje i potpuno prihvatanje te osobe, kada smo u stanju da pratimo voljenu osobu kroz sve njegove razvojne faze. Ukratko, kada nekog volim, u stanju sam da oprostim sve.

Pitanje za Miloša Mićovića
Koje tri žene počevši od vašeg detinjstva do sadašnjeg momenta su ostavile najjači utisak na vas i zbog čega?

Žaklina Milenković