Broj 291
Početna > Lepi i zdravi > Prečicom do potomstva

Surogat materinstvo

Prečicom do potomstva

Višegodišnji problem sa neplodnošću, neuspele vantelesne oplodnje, odstranjena materica ili nemogućnost da se trudnoća iznese do kraja najčešći su razlozi zbog kojih se parovi odlučuju da potraže surogat majku

Mogućnost da žena postane majka, a da njena utroba tokom devet meseci bude prazna bila je potpuno nepojmljiva sve do 1986. godine, kada je u Americi zabeležen prvi slučaj iznajmljivanja materice u ovu svrhu.

Prirodni i gestacioni surogat
Surogat majka je definisana kao punoletna ženska osoba koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakve imovinske koristi nosi embrion koji je začet biomedicinski potpomognutom oplodnjom i predaje dete po rođenju biološkim roditeljima. U medicini postoji podela na gestacioni i prirodni surogat, u zavisnosti od toga da li surogat majka na korišćenje daje samo svoju matericu ili i jajnu ćeliju, što se dešava u slučajevima kada majka ima problem sa funkcionisanjem materice ili jajnika, njena jajna ćelija ne može biti oplođena ili ima neki genetski defekt.

Materica na zajam
Polemiku o tome da li je dobijanje deteta na ovaj način plemenit čin onog ko rentira svoje telo ili puko dobijanje bebe na gotovo za svežanj od nekoliko desetina hiljada dolara samo potpiruju brojni parovi iz svetskog šou-biznisa poput glumica Nikol Kidman i Sare Džesike Parker, njihovih kolega Roberta de Nira i Denisa Kvejda, muzičara Majkla Džeksona, Rikija Martina i Eltona Džona i transseksualne manekenke Florensije de la Verga. Zbog toga se i pravi razlika između altruističkog i komercijalnog surogata koji je dozvoljen samo u Americi, Indiji, Kanadi, Engleskoj, Poljskoj, Rusiji i Ukrajini. Kao argument zbog čega se ostatak sveta opire legalizaciji surogat materinstva je i to što je na ovaj način oko 40 odsto istopolnih parova dobilo dete.

Najplemenitiji čin
Ginekolog dr Mima Fazlagić naglašava da se surogat majčinstvo za novac kosi s lekarskom etikom u potpunosti, ali da bez ikakve materijalne naknade predstavlja najplemenitiji čin kojim medicina može da pomogne ženi koja ne može da se ostvari kao majka.
- Ima žena kojima je materica odstranjena zbog tumora ili povrede u saobraćajnoj nesreći, a jajnici i jajne ćelije su im očuvane i zdrave. Usled više sile uskraćene su za materinstvo, a imaju majku ili sestru koje žele da im pomognu - objašnjava doktorka i kaže da je njeno i mišljenje mnogih njenih kolega da takve slučajeve treba podržati.
Doktorka Fazlagić ističe da se, iako naše zakonodavstvo još uvek ne dozvoljava ovakav način dobijanja potomstva, radi o neprofitabilnoj stvari i, pre svega, plemenitoj misiji.

Maja Čanović