Broj 291
Početna > Prica > Naš mali svet u boji

Filip Shobot

Naš mali svet u boji

Poznati fotograf tvrdi da gaji otvoren i iskren odnos sa ćerkom Norom i sinom Vidom, čiji osmesi mu služe kao podsetnik koliko je sve ostalo nebitno, i kaže da će se truditi da ih vaspitava da budu dobri, pažljivi i pošteni ljudi

Iako ima tek 26 godina, Filip Shobot, jedan je od traženijih fotografa na ovim prostorima, a magiju koju stvara svojim objektivom upotpunjuje šminkersko umeće njegove supruge Ivane Stoilov Shobot. Njihovu ljubav, koja datira iz školskih dana, oplemenjuju dvogodišnja ćerka Nora i četvoromesečni sin Vid.

S obzirom na to da ste vrlo mladi, kolika vam je avantura bilo roditeljstvo?
Poprilično velika, menjanje navika iz korena i shvatanje da smo sada oboje u drugom planu. Možda zvuči malo grubo i teško izvodljivo, ali sve se ipak prevazilazi s lakoćom, jer motivacija i snaga koje se dobiju su bezgranične.

Sećaš li se momenta kada si saznao da ćeš postati tata?
Taj momenat ću pamtiti celog života. Ustao sam i Ivana me je dočekala s radosnom vešću, samo što je to za mene u tom trenutku bila jako konfuzna vest iako smo to očekivali. Odmah je izvadila foto-aparat da ovekoveči taj trenutak, a nakon toga sam se vratio u krevet, spavao i ćutao tri dana. Toliko mi je trebalo da se saberem i započnem novi život.

I sin i ćerka imaju vrlo lepa i neobična imena. Čija je to zasluga?
Ime Nora smo našli kod naše kume u njenom spisku imena za svoju buduću decu i odmah smo znali da je to to, a Vid je Ivanina zasluga.

Kako si se snašao u prvim mesecima očinstva?
Mogu slobodno da kažem da sam se odmah vrlo dobro snašao, čak sam i sam sebe iznenadio. Kod kuće sam bio veoma uspešan samo zato što sam apsolutno zanemario celo društvo, druženje i izlaske u prvim mesecima. Njima se izvinjavam zbog toga, jedva čekam da i oni krenu ovim stopama i da vidim kako će se snaći.

Kako uspevaš da uskladiš posao i roditeljstvo?

Pravo da vam kažem, nikako! Šalim se, jedva stižemo. Smanjili smo spavanje na minimum i to je to.

Da li se i u vašem slučaju pokazalo tačnim nepisano pravilo da su ćerke tatine mezimice, a mame slabe na sinove?
Mislim da jeste. Možda samo zato što ona i ja idemo u igraonicu, a mama ne ide. Srećom imamo posao koji nam omogućava dosta slobodnog vremena koje provodimo s decom.

Ko je od njih dvoje po liku, a ko po karakteru sličniji tebi?

Pre nego što smo imali decu, kad nas upoznaju na poslu, misle da smo brat i sestra. Po liku i karakteru Nora je velika mešavina oboje, a mislim da je Vid povukao više na mene, ali još uvek nismo sigurni.

Svrstavaš li sebe u autoritativne roditelje ili si ipak više drugar s decom?
Više drugar. Takav sam i u poslu i sa svima, jer mi više odgovara prirodno ponašanje bez glumatanja iako mi se ponekad to obije o glavu. Sa decom ću uvek biti drugar, jer mi se sviđa taj otvoren i iskren odnos.

Čemu ih učiš i koje navike se trudiš da im usadiš?

Imaće težak zadatak, u to sam siguran. Učiću ih da uvek budu dobri, pažljivi i pošteni prema svima, jer je to na ovom svetu danas najteže. Trudiću se i savetovaću ih tako do zadnjeg dana.

Noru više interesuje fotografski objektiv ili šminka?
Definitivno više šminka, ali verujem da će znati da radi i jedno i drugo.

Nameravate li da decu usmeravate ka svojim poslovima pošto je Studio Shobot već svojevrsna porodična manufaktura?
Sve zavisi od njih u kom smeru će želeti da idu. Mi smo tu da podržimo njihove snove.

Koliko te je roditeljstvo promenilo i čemu te je naučilo?
To je jedno neopisivo iskustvo. Ta sreća ne može da se poredi ni sa čim. Kad ti se nasmeje, sve gluposti nestaju. Roditeljstvo me je stvarno promenilo i sad gledam svet u boji. Oni nas stalno uče i podsećaju da je sve ostalo nebitno. Oni nas vraćaju na pravi put.

Priželjkujete li još dece?
Kod nas se nikada ništa ne zna...

Imaš li savet za mlade parove koji se dvoume da li da se ostvare kao roditelji ili da sačekaju još koju godinu?

Požurite sa tim što pre, čim završite sa čitanjem ovog magazina, jer je uvek pravo vreme za prave stvari i uživajte u vožnji!

Maja Čanović
Foto: Privatna arhiva