Broj 290
Početna > Intervju > Samo reci DA

Kako postati matičar

Samo reci DA

Matičarka Gordana Zorić za dve decenije rada venčala je više od 10.000 parova na neobičnim mestima

Poznati ste po neobičnim venčanjima, da li pamtite neka od njih?
Mladenci danas u bračne vode žele da uplove na najluđim mestima. Uvek pokušavam da im izađem u susret. Sećam se para koji sam venčala pod vodom, na Savskom jezeru. Umesto venčanice i svečanog odela zavetovali su se na večnu ljubav u ronilačkim kombinezonima.

Da li je bilo još zanimljivih bračnih zaveta?
Sećam se i kada su mladenci izgovarali „da" skačući padobranima, tik pre nego što bi dotakli zemlju. Ne zbog adrenalina, već zato što se mlada bavila padobranstvom. Zaljubljeni par sam sačekala ispod kule Nebojše, a kada su bili blizu zemlje viknuli su „da".

Poslednjih godina sve su popularnija i venčanja iznenađenja?
Obično je mladoženja inicijator, siguran u ljubav svoje drage, pa tajno prikupi rodbinu i matičara, a za svadbu poslednja sazna - mlada. Ima i obrnutih slučajeva.

Koja su, po vašem mišljenju, najlepša mesta gde mladenci izgovaraju sudbonosno „da”?
Nezaboravna su venčanja u balonu, poljupci na hiljadu metara, ali je Kalemegdan za mene zaista nešto posebno. Pored uobičajene slike svadbenih povorki, tu je i pogled na Ušće gde se simbolično ulivaju dve reke, stare crkve, zidine tvrđave.

Koje su dobre i loše strane vašeg zanimanja?
Lepo je što imate prilike da sretnete ljude mnogih nacija, vera, da vidite razne svadbene običaje. Kod matičara dođu svi, od predsednika države do čistača ulice. Neke svadbene povorke pristižu kočijama, druge luksuznim automobilima, ali sreća i suze su im svima zajednički.
Ima, naravno, ovaj posao i drugu stranu. Velike su gužve u opštini Stari grad, nekada su ljudi nestrpljivi, nervozni, ali posle svih ovih godina u ovoj službi, umem da ih umirim i brzo se oraspolože.

Žaklina Milenković
Foto: Zorana Jevtić