Broj 290
Početna > Lepi i zdravi > Ruke govore najviše

Govor tela - moćno oružje na poslu

Ruke govore najviše

Više od 50 odsto komunikacije je neverbalno. Psiholozi tvrde da ćutanjem naš govor tela otkriva šefovima i saradnicima mnogo detalja o našoj ličnosti i o tome kakvi smo radnici

Ako govor tela koristite mudro i promišljeno, može biti vaše moćno oružje na poslu. Stručnjaci poručuju da je otkrivanje tajni neverbalne komunikacije poslovnih ljudi važna karika u lancu izgradnje karijere.

Vežbajte govor tela

Ukoliko se osećate napeto ili nervozno povodom poslovnog sastanka sa nadređenima, postoji milion malih znakova koji vas mogu odati, a to neće ostaviti dobar utisak. Umesto toga, psiholozi savetuju da budete opušteni i to što jeste. Smirenost je veoma bitna komponenta za ostavljanje pozitivnog utiska na drugu osobu. Ako inače niste takva osoba, postoje brojni načini da učinite sebe smirenim za prvi sastanak. Mislite pozitivno, mislite o tome šta ćete raditi, umesto da mislite šta ne bi trebalo da radite, dišite duboko i pravilno i na taj način smirite svoj puls, gradite veru u sebe misleći na protekle poslovne susrete koji su protekli dobro.

Sjajan prvi utisak
Pre nego što uđete u šefovu kancelariju ili na sastanak, odlučite kakav stav želite da imate. Stojte uspravno, uzdignute glave s ramenima zaturenim unazad - to je odraz samopouzdanja. Nagnite se prema sagovorniku, no prema pravilu poslovne komunikacije budite udaljeni 60 santimetara. U znak razumevanja i potvrde širom otvorite oči i podignite obrve.

Pravilo broj jedan
Pravilo broj jedan je da ne izbegavate kontakt očima - i dok govorite i dok slušate. Pogled u oči podiže pritisak i ubrzava puls. Bolje uputite povremene poglede - gledajte sagovornika u oči najduže tri sekunde.

Važno je i rukovanje
Naizgled nevažna formalnost poput rukovanja ostavlja jak prvi utisak. Kad se rukujete, obavezno gledajte pravo u oči i nabacite osmeh. Kad se upoznajete i pružate ruku, ustanite i okrenite se licem prema sagovorniku.
Pre upoznavanja i rukovanja aktovku i mobilni prebacite u levu ruku i oslobodite desnu. Uspostavite pun kontakt dlana s dlanom. U suprotnom će misliti da nešto krijete. Ako prekrstite ruke na grudima, izgledaćete kao nepristupačna osoba odbrambenog stava pa ih zato spustite.

Ne pokazujte nesigurnost
Dlanovi okrenuti nadole znače samopouzdanje i dominantnost, a okrenuti prema gore ranjivost, neagresivnost, poniznost i nesigurnost.

Širok osmeh

Širokim osmehom poručujete da ste ugodan i samopouzdan sagovornik. Ipak, ne smejte se kad razgovarate o ozbiljnim temama kako ne biste ispali neozbiljni.

Usne vas odaju
Stiskanje usana označava otpor, ljutnju ili stres. Lagano izvijene usne mogu biti prvi znak tihe patnje i razočaranja.

Osećaj dominacije
Ukoliko želite da ostavite utisak osobe od poverenja, zauzmite čvrstu i samouverenu pozu - stanite raširenih nogu ne štedeći prostor oko sebe. Za manje od dva minuta ta će poza smanjiti nivo hormona stresa kortizola i povećati nivo testosterona - hormona koji je povezan sa osećajem moći i dominacije.
Ako želite sagovorniku da pokažete da vas zanima to što govori, okrenite se telom i licem prema njemu. Gledajte ga u oči i nemojte da gledate na sat ili mobilni. Da bi komunikacija bila otvorena, uklonite sve prepreke između vas i sagovornika. Nesigurne osobe drže visoko šolju kafe koja blokira telo i stvara barijeru.

Pažljivo slušajte
Na kraju, još jedan savet, naginjanjem prema sagovorniku poručujete da ga pomno slušate. Ipak, pazite da ne remetite njegovu zonu udobnosti, a nipošto mu ne prilazite bliže od 60 centimetara.

Žaklina Milenković