Broj 290
Početna > Lepi i zdravi > Probudite jesenji optimizam

Kako da popravite raspoloženje

Probudite jesenji optimizam

Sveže voće i povrće sadrži važne vitamine i minerale koji su potrebni našem mozgu za stvaranje hormona sreće

I dok se kolege polako vraćaju sa godišnjeg preplanuli i puni energije, vas izjeda činjenica da ove godine niste napunili baterije odlaskom negde na letovanje. Raspoloženje vam je ispod svakog nivoa i lupate glavu na koji način da povratite osmeh na lice. Depresija, tugaljivost, apatija mogu da se uvuku u naš život skoro neprimetno. Osetimo se nezadovoljno i utučeno, a uzrok je retko kad zaista poznat. Bečki psiholog Julija Umek savetuje na koji način da probudimo jesenji optimizam.

Dobro se naspavajte
Kada smo dobro naspavani, lakše ćemo održati lepo raspoloženje. Nemojte da spavate ni previše ni premalo, jer to može odvesti u bolest. Odagnajte kradljivce sna poput teškog jela, horor-filmova i svađe, pripremite se za okrepljujući i dobar san.

Jedite „hranu za dušu"
Teško jelo oduzima dobro raspoloženje. Zaista dobra hrana je sveže voće i povrće, jer sadrži važne vitamine i minerale koji su potrebni našem mozgu za stvaranje hormona sreće. Tu spadaju, na primer, banane. Proizvodnju ovih hormona podstiču i omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, poput sardina ili lososa. Dobro za raspoloženje je i čaša dobrog vina. Obavezno izbegavajte transmasti jer one ne samo da povećavaju nivo holesterola i otrovni su za srce nego mogu da izazovu i depresivna raspoloženja. Ove transmasti se nalaze u brzoj hrani i određenim jelima od brašna.

Boje podižu raspoloženje
Različiti tonovi i boje povećavaju naš dobar osećaj, tako što podstiču vegetativni nervni sistem i hormonsku aktivnost. Svetao nameštaj i tapete unose više svetla u sobu. Birajte i odeću u bojama koje su za vas odraz lepog raspoloženja. Tako crvena boja daje snagu.

Obratite pažnju na prag buke
Mnogi i ne primećuju da im nešto uporno ometa mir. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, već je dovoljno 35 decibela pozadinskih zvukova da bi se povećao nivo stresa. Obratite pažnju na prag buke u vašoj okolini. Barem dva puta nedeljno potražite mesta na sat vremena koja vam poklanjaju apsolutni mir. Šetajte u šumi gde će svež vazduh učiniti čuda i podići raspoloženje.

Planinarenje
Najbolji put ka dobrom raspoloženju i najveći stimulans je planinarenje. Već sa prve uzvišice svet izgleda drugačije. Mnogi problemi odjednom izgledaju sasvim mali, a širina otvara duh za nove perspektive.

D. Rodić