Broj 290
Početna > Lepi i zdravi > Mlađi deset godina

Mezoterapija

Mlađi deset godina

Mezoterapijom se već duže od pola veka leče sportske povrede, degenerativna oboljenja, a u poslednje vreme sve više nalazi primenu u estetskoj medicini

Mezoterapija je medicinska tehnika ubacivanja različitih aktivnih supstanci mikroinjekcijama u slojeve kože i potkožno tkivo. Patentirao ju je još 1952. godine doktor Mišel Pistor, koji joj je šest godina kasnije i nadenuo ime, definišući svoju metodu kao „malo, razrađeno i u pravo mesto".

Reč stručnjaka

- Mezoterapija je danas najmoderniji medicinski postupak u oblasti savremene antiejdžing medicine. Njen cilj je da produži našu vitalnost, mladost i sve druge atribute dobrog izgleda. Počiva na principima akupunkture, pa je tako i počela da se formira kao odvojena disciplina. Za razliku od akupunkture, mezoterapija ne mora da se primenjuje samo na akupunkturnim tačkama, mada je najefikasnija kada se na njih deluje - kaže dr Vesna Marinković Mičić.

Šta je mezoterapija

Prema njenim rečima, to je mikroinjekciona terapija, tretman za osveženje, podmlađivanje, hidrataciju, zatezanje i negu kože lica, vrata, dekoltea i ruku, gde lekar unosi koktele koji sadrže vitamine, amino-kiseline, oligoelemente i hijaluronsku kiselinu u središnji sloj kože. Postoje osobe koje imaju lokalni višak na pojedinim delovima tela, kao što su nadlaktice, butine i stomak. U tom slučaju, višak se uspešno skida uz lokalnu primenu mezoterapije. Efekti mezoterapije su odmah vidljivi i traju od šest do devet meseci.

Za jači učinak

- Sama mezoterapija je vid igloterapije i ukoliko lekar poznaje akupunkturne tačke, učinak je mnogo jači. Poznato je da lepota dolazi iznutra zato delujemo na akupunkturne tačke i time uspostavljamo ravnotežu kod pacijenata. Najbolji učinak se postiže ukoliko se na kožu deluje akupunkturom, laserom i mezoterapijom. Sprega moderne i tradicionalne medicine srećna je okolnost za ženu danas kada mnoga fizička zagađenja i psihičke traume sve češće oštećuju kožu, naročito na licu, vratu i rukama. Medicinskim istraživanjima došlo se do zaključka da starenje kože, naročito lica, započinje u trećoj deceniji - kaže naša sagovornica.

Konkretni efekti

Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikroubodima. Na kraju, mezoterapijski koktel razgradiće masne naslage i restrukturirati vezivno tkivo, a kao krajnji efekat dobija se zategnuta i jedra koža bez jastučića i pomorandžine kore.

Protiv bora na licu

Bore na licu, opuštena i dehidrirana koža lica, vrata, ruku i dekoltea, poremećaj pigmentacije, sprečavanje gubitka kose, uklanjanje fleka, akni, ublažavanje ožiljaka - samo su neki od problema s kojima se mezoterapija uspešno bori. Takođe, odličan je izbor ako ste rešili da se oslobodite lokalizovanih masnih naslaga i najupornijih i najdebljih naslaga celulita.

Žaklina Milenković