Broj 290
Početna > Lepi i zdravi > Duvanski dim smeta bebi

Pušenje u trudnoći

Duvanski dim smeta bebi

Aktivno i pasivno pušenje dovode do 115.000 spontanih pobačaja i 5.600 smrti novorođenčadi godišnje

Svaka četvrta žena u Srbiji u proseku popuši kutiju cigareta dnevno. Mnoge žene se svoje štetne navike ne odriču ni u trudnoći, bez obzira na to što svaka cigareta sadrži cijanid, 60 sastojaka koji izazivaju rak i više od 4.000 hemikalija.

Brojne komplikacije i oboljenja

Statistika pokazuje da pušenje tokom trudnoće, kao i pasivno izlaganje duvanskom dimu, dovodi do 115.000 spontanih pobačaja i 5.600 smrti novorođenčadi godišnje. Lekari upozoravaju da uživanje u nikotinu izaziva komplikacije poput vanmaterične trudnoće, krvarenja, prevremenog pucanja vodenjaka i porođaja. Zbog manjka kiseonika koje dobijaju, bebe se rađaju s manjom težinom, dužinom, manjim opsegom glave i s rascepom usne ili nepca. Koža im je providna, polne karakteristike uglavnom nisu potpuno razvijene, a mnoge bebe ostaju mesecima u inkubatoru. Deca majki koje su pušile u trudnoći češće obolevaju od astme, infekcije uha, alergija na hranu i tuberkuloze. Imaju niži koeficijent inteligencije, poremećaj pažnje izazvane hiperaktivnošću, agresivnija su i kasnije se problematično ponašaju. Kod njih je rizik od pojave raka povećan, a i veća je šansa da i sami postanu pušači.

Odvikavanje do trećeg meseca
Neka istraživanja pokazuju da žene koje prestanu da puše do trećeg meseca trudnoće mogu da rode potpuno zdravo dete. Ako vas dovoljno ne motiviše novac za kupovinu svih bebinih potrepština umesto 270 paklica cigareta, onda pomislite da će vaša beba konačno početi normalno da se razvija kad počne da dobija dovoljnu količinu kiseonika. Ostavljanje pušenja može da izazove različite emotivne reakcije i apstinencijalne krize, ali one traju najviše nekoliko nedelja. Da biste umanjili napetost i nervozu, lekari savetuju veći unos voća, svežih sokova, mleka i povrća, a manji unos mesa, ribe i sira dok kofein treba potpuno izbaciti.

Kako prestati
- Odaberite metod odvikavanja - naglo ili postepeno, ali svakako odredite poslednji dan u bliskoj budućnosti.
- Uposlite ruke olovkom, pletivom, slikajte, kucajte poruke, vežbajte, idite u šetnju ili na masažu.
- Posećujte mesta na kojima je pušenje zabranjeno poput bioskopa, tržnih centara, pozorišta...
- Zamolite sve pušače da uživaju u nikotinu na drugom mestu umesto u vašoj blizini.
- Kad osetite potrebu za cigaretom, nekoliko puta udahnite duboko i posle svakog udisaja napravite pauzu.
- Zadržite poslednji dah dok palite šibicu, polako izdišite i tako je ugasite. zamislite da je to cigareta i prelomite je u pepeljari.

M. Č.