Broj 290
Početna > Prica > Angelina je naš centar sveta

Biljana Topić

Angelina je naš centar sveta

Bez obzira na česta odsustva od kuće zbog sportskih angažmana van zemlje, Biljana kaže da uz podršku supruga uspeva da uskladi profesionalne obaveze s porodičnim životom

Naš uspešni atletičarski par, Biljana i Dragutin Topić uživa u odrastanju svoje ćerke jedinice Angeline, koja je ove jeseni krenula u prvi razred. Iako njihova mezimica ide na balet, ponosna mama kaže da je ćerka talentovana i za atletske discipline.

Kako ste se osećali kada ste saznali da ste u blagoslovenom stanju i kako vam je protekla trudnoća?
Moja trudnoća je zaista bila blagosloveno stanje. Ponašala sam se skoro isto kao i pre nego što sam ostala u drugom stanju. Svakodnevno sam radila vežbe koje su dozvoljene trudnicama, polagala ispite na fakultetu, šetala po ceo dan. Sigurna sam da mi je sport pomogao da lako podnesem trudnoću, ali isto tako i otežao da se porodim zbog čvrste mišićne muskulature.

Koliko vam je sport olakšao trudnoću?
Tokom sportske karijere sam naučila kako pravilno da se hranim, tako da sam se ugojila samo osam kilograma a rodila sam prelepu devojčicu Angelinu od tri kilograma i trista grama. Sigurna sam da sam jedina trudnica koja je smršala u trudnoći. Na porođaju sam izgubila deset kilograma, tako da sam po izlasku iz bolnice imala tri kilograma manje nego na početku trudnoće.

Da li je vama i vašem suprugu teško da uskladite profesionalnu karijeru s roditeljstvom?
Bavljenje sportom zahteva dugotrajna odsustvovanja iz Beograda, tako da nam je izuzetno teško da uskladimo svoje karijere i roditeljstvo. Nismo uvek u mogućnosti da budemo na okupu, bar ne onoliko koliko mi želimo, ali s druge strane, sport nam je omogućio da posetimo mnoge evropske i svetske gradove i da na neka putovanja vodimo i ćerkicu. Sigurna sam da ona ne bi proputovala svet da se mi bavimo nekim drugim poslom.

Kako se Dragutin snašao u ulozi tate?

Dragutin je bio fantastičan. Menjao je ćerkici pelene, išao u šetnje s njom, vodio je kod lekara isto koliko i ja, tako da je podizanje deteta za mene bilo pravo uživanje.

Da li njoj teško padaju vaša odsustva?

Kod nas je otežavajuća okolnost to što oboje odsustvujemo u isto vreme, ali svakodnevni pozivi telefonom i skajpom olakšavaju boravak na pripremama i takmičenjima. U suštini, putovanja teže padaju nama nego Angelini. Ona je to prihvatila kao naš posao i za nju je normalno da nekoliko dana nismo kod kuće.

Da li mislite da ste propustili nešto u njenom odrastanju zbog čestih putovanja i napornih treninga?

Nismo, ćerka je naš prioritet u životu i sve naše obaveze su usklađene s njenim. Najznačajnije trenutke njenog detinjstva smo proveli zajedno. I roditelji koji svakodnevno rade od devet do pet ne uspevaju da se posvete svojoj deci onoliko koliko žele i koliko bi trebalo. Svaki posao, pa i ovaj naš, ima određene prednosti i mane.

Da li vaše dete pokazuje afinitete prema nekom sportu?

Angelina je hiperaktivna devojčica i privlači je svaka fizička aktivnost. Trenutno ide na balet a za nekoliko dana kreće na atletiku. Duge i tanke nožice pokazuju talenat za skokove ali još uvek je mala da bismo je usmerili na jedan sport.

Koliko je sport važan u razvoju dece?

Sport je izuzetno bitan u razvoju deteta, kako fizički tako i psihički. Kao što je važno da dete nauči pravilno da trči, diše, poboljša koordinaciju, isto toliko je važno da nauči da bude deo tima, prihvata gubitke isto kao i pobede, i da se pomuči za svaki rezultat. Mislim da je neophodno da se svako dete bavi sportom bez obzira na to da li je talentovano.

Čemu vas je roditeljstvo naučilo?

To je nešto najlepše što je moglo da nam se dogodi. Takva sreća se doživi tek onog trenutka kad dobijete dete i ne može se opisati rečima. Naučili smo šta je bezuslovna ljubav, šta su prioriteti u životu, šta je istinska sreća i sigurna sam da dete može da vas promeni samo nabolje.

Da li nešto želite da poručite budućim roditeljima?

 Želim da im poručim samo da se vole!

 

Marija Riboškić Jovanović