Broj 29
Početna > Lepi i zdravi > PAŽLJIVO BIRAJTE OBROKE

Hrana i putovanje

PAŽLJIVO BIRAJTE OBROKE

Ono što ćete na putu jesti može obeležiti vaše putovanje čak i više nego destinacija ili društvo. Zato, dobro pazite šta jedete i pijete.
  Obroci su za putnike vrlo važni, a ništa manje nije važan ni unos tečnosti. Odaberite jela koja su jednostavna za transport i bez intenzivnog mirisa. Ukoliko na put idete kolima ili autobusom, pripremite hranu u kućnoj radinosti pre samog putovanja.
  -    Razmišljajte o dimenziji putnih sendviča veličine zalogaja.
  -    Uvek koristite samo sveže namirnice za svoje putne zalogaje.
  -    Težite dobro izbalansiranim zalogajima: ugljenim hidratima, masnoćama, belančevinama i vitaminima.
  -    Koristite praktične posude i torbe za transport jela. Jelo odvojite od drugih putnih stvari i pozicionirajte dalje od izvora toplote, vlage i intenzivne svetlosti.
  -    Dečjim obrocima posvetite posebnu pažnju. Hrana koju ste pripremili ne treba da se mrvi i prosipa, neka ne curi, neka nije kvarljiva i teško probavljiva.
  -    Izbegavajte začinjene, masne i preterano slane grickalice.
  Predlozi putnih užina:
  -    Voće: trešnje, grožđe, jabuke, banane, kajsije, breskve... Voće možete i ranije oljuštiti i iseći, a za dodatno osveženje pre puta možete ga rashladiti u frižideru.
  -    Povrće: mini-paradajz po meri jednog zalogaja, krastavci narezani na kriške, šargarepa, štapići celera, ovo su odlični sastojci za lagan sendvič.
  -    Suvo i orašasto voće: kikiriki, badem, orasi bogati su energijom i vlaknima.
  -    Keks: izbor je širok, a na vama je da se opredelite za onu aromu koju najviše volite.
  -    Sendviči: razni namazi u kombinaciji s povrćem, idealni su za putni sendvič. Kikiriki maslac, namaz od maslina, puter, listovi zelene salate, krastavci i drugi sastojci.
  -    Hleb i peciva: domaći hleb i peciva mogu zadovoljiti vaše putne prehrambene potrebe. Eksperimentišite pre puta, a za put ostavite dobro uhodane kombinacije. Integralno brašno, semenke, maslinovo ulje i druge kvalitetne namirnice možete uneti i kroz hleb.
  Imajte na umu, ono što ćete na putu jesti može obeležiti vaše putovanje i više nego što biste to želeli.