Broj 29
Početna > Zanimljivosti > NA PUT SA DECOM

Sezona letovanja

NA PUT SA DECOM

Letovanje sigurno nije prva stvar koju ćete imati na umu posle porođaja, ali ako je vaša beba stasala, strpljivo i na vreme počnite da se pripremate za putovanje

Većina lekara savetuje novim mamama da sa putovanjem pričekaju najmanje dve nedelje od porođaja. To je period kada se vi još oporavljate, a beba je u opasnosti od krvarenja, krvnih ugrušaka i disajnih tegoba. Ako je prošao taj period i vi ste se odlučili da otputujete sa detetom, detaljno ispitajte koje je mesto najbolje za uzrast vašeg deteta kao i kojim prevoznim sredstvom ćete putovati.
  Pri izboru mesta za letovanje izbegavajte zemlje za koje su potrebne dodatne vakcinacije i lekovi protiv malarije. Vodite računa da to mesto nije previše udaljeno da ne biste putovali dugo. Unapred proverite šta vam hotel ili apartman nudi. Boravak u hotelu možda zvuči kao manje posla, ali verovatno će vam biti lakše i jeftinije negde gde ćete moći sami da pripremate obroke. Mnogi hoteli imaju stolice za hranjenje i kolevke pa nećete morati da ih nosite sa sobom. Ako želite malo mira i tišine, pogotovo ako imate i starije dete, potražite hotel koji nudi neke oblike organizovane zabave za decu.
 
  Kako putovati
 
  Avion
  Let sa bebama mlađim od dve godine možda deluje kao pravi poduhvat, ali prednost takvog putovanja je što je ono za bebe uglavnom besplatno i lako ih je nositi, pogotovo ako dojite i beba još ne hoda. Neke avio-kompanije nude različite stvari kako bi porodicama olakšale putovanje: sedišta koja se mogu unapred rezervisati, kolevke za bebe mlađe od 12 meseci, besplatne obroke i pelene za bebe i mališane, igračke i bojanke, a neke i tv-ekrane na poleđini sedišta, popust za decu od dve do dvanaest godina...
  Raspitajte se kod turističke agencije ili avio-kompanije šta vam stoji na raspolaganju i šta treba unapred da rezervišete - sigurno ćete uštedeti mnogo vremena i novca.
 
  Lista stvari u ručnom prtljagu
  1.    Što više flašica sa čajevima za bebu
  2.    Voda u flašici
  3.    Mali obroci - suvo voće, mali sendviči, banane
  4.    Kesica za pelene
  5.    Portiklica
  6.    Pelene
  7.    Vlažne maramice
  8.    Odeća za presvlačenje za vas i bebu
  9.    Igračke - knjige, olovke, papir, slikovnice, lutkice
 
  Voz
  Putovanje vozom sa malim detetom je prijatnije od vožnje automobilom ili avionom jer se možete slobodno kretati naokolo i mališanu posvetiti svu svoju pažnju. Obično je i jeftinije - deca do navršene četvrte godine voze se besplatno pod uslovom da se za njih ne traži sedište. Jedan putnik može povesti i brinuti o najviše dvoje dece. Deca od 4 do 12 godina plaćaju 50 odsto od redovne vozne cene karte, a takođe i deca mlađa od četiri godine, ako se zahteva zasebno sedište za njih. Sedište rezervišite unapred, po mogućnosti u vagonu koji je u blizini restorana ili toaleta.
 
  Automobil
  Prednost putovanja automobilom je ta da možete stati gde god i koliko god puta želite. Snabdejte se stvarima kojima možete zabaviti mališane tokom vožnje.
  Lista stvari za putovanje automobilom
  -    CD ili DVD plejeri su neprocenjivi, priče, muzika ili filmovi satima će zabavljati mališane. Bebe uživaju u mirnoj muzici i pričama
  -    Mnogo vode
  -    Mali obroci
 
  Trajekt
  Na trajektu se mališan može dobro zabaviti, ali uvek postoji rizik od morske bolesti. Da biste je izbegli, ponesite tablete protiv mučnine, na dan putovanja nemojte mu davati masnu i tešku hranu i tokom vožnje boravite na svežem vazduhu.
 
  Autobus
  Ako imate malo dete, ni u kom slučaju se ne preporučuje da putujete autobusom. To iskustvo će biti previše naporna avantura za vas, dete i ostatak autobusa. Ipak, ako se odlučite, ponesite sve što biste poneli i da idete vozom.
 
  Šta poneti
  Pre nego što se zatrpate gomilom stvari, stanite i razmislite o tome da u svakoj zemlji ili gradu postoje bebe čije se potrebe zadovoljavaju na način vrlo sličan vašem!
  Možete malo i improvizovati. Lavabo bi mogao dobro da zameni kadicu za kupanje tih desetak dana. Ako ipak želite da budete sigurni da ste potpuno opremljeni, dobro će vam doći sledeće stvari:
  -    Kengur nosiljka (praktična za šetnje plažom)
  -    Plastične sandalice za decu, pelene, šešir, suncobran, čamac na naduvavanje, šlauf, kantica i lopatica...
  -    Zaštita od UV zračenja i mrežica protiv komaraca za kolica
 
  Kutija za prvu pomoć
  -    Krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (najmanje 30)
  -    Neki losion protiv iritacije bebine kože
  -    Kreme protiv alergijskih reakcija
  -    Gel ili krema od arnike (sjajno homeopatsko sredstvo za posekotine i modrice)
  -    Flasteri
  -    Antiseptički sprej ili krema
  -    Paracetamol za skidanje temperature
  -    Kesice sa solima za rehidrataciju (u slučaju dijareje)
  -    Toplomer
  -    Sredstvo protiv uboda komaraca
 
  Izlaganje suncu
  Sunce može trajno oštetiti osetljivu, nezaštićenu mladu kožu. Ako beba pre druge godine života samo jednom jako izgori na suncu, posledica je mogući rak kože koji će se pojaviti tek u starijem dobu.
 
  Sigurnost na suncu
  Izbegavajte izlazak sa bebom između 11 i 16 časova. Čak i kada je oblačno, sunce je leti dovoljno jako da naškodi vašoj bebi. Neka vreme za šetnju i boravak na plaži uvek bude pre 11 i posle 16 časova. Naravno, i tada uz obaveznu zaštitu.
 
  Beba u hladu
  Neka beba uvek bude u hladu: ispod drveća, suncobrana, šatora, baldahina ili u kući. Kada je izvedete napolje, obucite je u široku pamučnu odeću. Tako ćete joj omogućiti lakše kretanje, biće joj manje vruće i imaće zaštitu od štetnih UV zraka.
 
  Obavezno ponesite
  Čim mališan bude mogao da nosi naočare za sunce, kupite mu kvalitetne, jer naočare igračke ipak mogu naneti više štete nego koristi. Kape i šeširi širokog oboda su takođe preko potrebne. Danas postoje i kape čiji materijali u sebi imaju neophodnu UV zaštitu.
 
  Visoki faktor zaštite
  Kremu sa visokim zaštitnim faktorom nanesite 15-30 minuta pre izlaska, a napolju je ponovo obilno nanesite. Počnite sa faktorom 50, a onda postepeno smanjujte faktor, ali nikada ispod 10. Kremu svakako nanesite posle svakog plivanja ili jačeg znojenja. Nemirnu bebu ćete lakše namazati kremom u obliku raspršivača.
 
  Važno!
  Ako putujete u inostranstvo, vaš mališan mora da ima pasoš. Postoje dve mogućnosti, da dete bude upisano na pasošu jednog ili oba roditelja, ili da ima svoj pasoš.
 
  Samostalni klinci
  Starijim mališanima će se možda svideti ideja da sami spakuju omiljene grickalice i igračke u svoj ranac. Tako će se osloboditi malo prostora u vašem ručnom prtljagu.
 
Autor: Suzana Stanarević