Broj 29

Opijajući ukus voća

BRESKVA

Breskva se jede sveža, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova, kao i za sušenje. Ova sočna biljka koristi se u kozmetičkoj industriji kao i u medicini zahvaljujući blagotvornim svojstvima

Breskva, latinski Prunus persica, veoma je raširena voćka u svetu, a smatra se da postoji oko 2.500 sorti. Sve sorte breskve koje se danas gaje su rezultat oplemenjivačkog rada. U poslednjih deset godina, iz oplemenjivačkih programa Italije i SAD priznato je veći broj vrsta izuzetnih osobina koje svoje prednosti danas već potvrđuju i u proizvodnim zasadima na značajnim površinama.
 
  Postojbina breskve
  Iako se, prevedeno s latinskog, zove persijska šljiva, breskva je, zapravo, poreklom iz Kine i smatra se da ju je u Evropu doneo Marko Polo. Koristi se u svežem stanju, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova, kao i za sušenje. Cvet breskve se bere u martu, aprilu i maju, a plod od početka juna do septembra. Isto kao i kod šljiva, nekim breskvama košpa se lako vadi, a nekim teže. Po boji ih ima belih i crvenih, sitnih i krupnih.
  U plodu breskve ima šećera, karotina, voćnih kiselina, belančevina, skroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvožđa. Koristi se u ishrani, industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje creva. Poznata su i lekovita svojstva sokova, sirupa i čajeva od breskve. Ove voćke su prava riznica vitamina beta-karotina, tj. provitamina A - u breskvama ga ima 0,5 miligrama. Tu je i većina vitamina grupe B, uključujući folacin i nijacin, vitamin C, vitamin E i biotin (vitamin H).
 
  Lekovito delovanje
  Važno je naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam prema jedan, zbog čega su ove aromatične i sočne voćke korisne za one koji imaju problema s oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žučne kese. Sok od breskve preporučuje se ljudima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporučuju se dijabetičarima i osobama sa alergijom. Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod problema sa probavom, a ima laksativno i diuretsko delovanje. Dobra je za smirenje živaca i uopšte za rad probavnih organa.
 
  BRESKVIN ČAJ - za jačanje jetre, želuca i pluća
  Ovaj čaj se pravi tako što se 30 grama cveta prelije s pola litra ključale vode ili mleka. Kada odstoji pet do deset minuta, procedi se i pije triput na dan po jedna šolja.
 
  DIURETIK
  Uzeti 30 grama breskvinog lišća i 30 grama cveta. Preliti ovu mešavinu litrom ključale vode i ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Procediti i piti umesto vode.
 
  ZA NEGU LICA
  Šminku i nečistoću s lica treba skinuti bademovim uljem, a zatim staviti masku od svežih, zrelih breskvi. Nakon 20 minuta masku skinuti i lice oprati u mlakom čaju od breskvinog cveta. Posle nekoliko ovakvih „tretmana" koža postaje čista i glatka.
 
Autor: Suzana Stanarević