Broj 289
Početna > Lepi i zdravi > Tera nesanicu

Dinja

Tera nesanicu

Zbog bogatstva kalijuma u svom sastavu, dinja se preporučuje svima koji pate od visokog krvnog pritiska

Iako dinju smatramo voćem, zajedno sa lubenicom ona pripada porodici krastavaca. U zavisnosti od vrste, potiče iz dalekih afričkih i indijskih predela, a još je čuveni Hipokrat osobama sa slabim varenjem savetovao da jelo završe kriškom dinje prelivene vinom.

Puno vode, malo šećera
Pored toga što osvežava dinja i nadoknađuje izgubljenu tečnost jer u sebi sadrži oko 90 odsto vode. Idealna je za dijete jer ima samo 10 odsto šećera, a u 100 grama tek 30 kalorija. Bogata je vitaminima A, B6 i C, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, biotinom i inozitolom. U sebi sadrži puno biljnih vlakana i folnu kiselinu, a betakatoren, osim što tokom sunčanja koži daje bakarnu boju, pomaže u borbi protiv raka na plućima, grliću materice i želuca.Vitamin C smanjuje pojavu raka usta, grla i gušterače, a voda i kalijum podstiču rad bubrega. Kalijum takođe znatno smanjuje rizik od šloga, a utiče i na sniženje krvnog pritiska.  
Prirodni diuretik

Izbacivanjem vode i toksina ublažava zapaljenje bubrega, bešike i prostate. Bez obzira na brojna blagotvorna svojstva, dijabetičari i osobe koje imaju povišene trigliceride ipak bi trebalo da je redukovano koriste u ishrani. Nije preporučljiva onima sa osetljivim stomakom jer nakon jela dolazi do rastvaranja digestivnih sokova pa voda iz dinje može da ubrza varenje i izazove dijareju, a sumpor da nadraži sluznicu digestivnih organa.  

Ništa se ne baca
Dinja je korisna namirnica jer se se od nje upotrebljavaju plod, sok i semenke. Sveža se jede pošećerena ili sa malo cimeta uz dodatak limunovog soka i seckanih listića nane. Takođe, odličan je dodatak voćnim salatama i sladoledu, a zbog mogućih problema sa varenjem preporučljivo je umotati  je u foliju i zapeći 20 minuta u rerni. Ipak, ona nije samo poslastica - jede se u kombinaciji sa pršutom i belim biberom i od nje se spremaju hladne čorbe. Prepečene i posoljene semenke idealna su užina.   

Uklanja bol i čisti kožu  
Sok od dinje ili u kombinaciji sa sokovima od drugog voća idealno je kao letno osveženje, ali i leči - obloga od ceđenog soka služi za otklanjanje bola. Obloge od kriške ili kore dinje dobre su protiv opekotina. U narodnoj medicini koristi se za smirenje prenapregnutih nerava, a pomaže i kod upale žučnih i mokraćnih kanala. Takođe, koristi se za pripremanje maski i tonika za čišćenje i osvežavanje lica, negu masne kože, a smatra se da povoljno deluje i na akne.

Lekovita dejstva

Glava -  Ublažava glavobolju, sprečava gubitak pamćenja, nesanicu, kataraktu
Abdomen - pomaže kod bolesti žuči, sprečava oboljenje organa za varenje, rešava probleme sa bubrezima, mokračnim kanalima i crevima
Pluća - ublažava simtpome astme, bronhitisa, prehlade i gripa  
Ekstremiteti - pomaže kod uganuća i istegnuća, osteoporoze i osteoatritisa  
Kardiovaskularni sistem - leči bolesti srca i krvnih sudova, snižava krvni pritisak
Koža - leči akne, alergije, ekceme, opekotine od sunca, ujede od insekata, koprivnjaču  

 M. Č.