Broj 289
Početna > Lepi i zdravi > Oslobodite se strija

Dermatologija

Oslobodite se strija

Podložni su im svi delovi tela na kojima se lakše primaju masnoće. Kod gojaznih se mogu pojaviti i na rukama, leđima, grudima, stomaku, nogama...

Strije su čest poremećaj, uglavnom bez tegoba. Pojavljuju se na koži koja se stalno i progresivno razvlači: kod rasta ili gojaznosti.

Kako nastaju strije?

Uglavnom nastaju zbog smanjenja elastičnosti kože, tj. kada dođe do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože (dermisu). Ta vlakna više ni na jedan način ne mogu da se spoje, pa su zbog toga strije trajne. Izgledaju kao brazde, različite su širine i dubine, što zavisi koliko je intenzivno bilo rastezanje kože - mogu da budu roze, crvene, a kasnije mogu postati i ljubičaste. Kada se pojave, mogu da izazovu svrab i peckanje. Posle nekog vremena izravnaju se s površinom kože, pa postaju nekoliko nijansi svetlije od prirodne boje kože i zbog toga su uvek vidljive.

Kod trudnica

Pojavljuje se kod skoro 90 odsto trudnica, 70 odsto devojčica u pubertetu i 40 odsto dečaka u pubertetu (većina se bavi sportom). Dugačke su i više od 10 cm, širine 1-10 mm. Vremenom, neke strije poblede i postanu neupadljive.
Kod trudnica se pojavljuju vertikalne strije na grudima i trbuhu, na ramenima kod bodi-bildera, gojaznih, dece i tinejdžera, usled naglog rasta: kod dečaka na butinama i lumbosakralnom delu kičme; a kod devojčica na butinama, zadnjici i grudima. Ponekad se pojave i na rukama, uglavnom na unutrašnjoj strani nadlaktica.

Lečenje
Mezoterapijom i hemijskim pilinzima visokih koncentracija značajno se mogu smanjiti, naročito ako se primenjuju u ranoj fazi. Ubacuju se preparati s hijaluronskom kiselinom, kolagenom i elastinom koji daju volumen koži. Podstiču se ćelije kože da sintetišu kolagen i tako popunjavaju nastali defekt.

Korisni saveti
- Jedite hranu punu vitamina E ili uzimajte vitamin E kao dodatak ishrani.
- Masaža maslinovim uljem pomaže u bržem zaceljivanju strija.
- Jedite što više hrane koje sadrži vitamin C, silicijum i cink.

Ž. M.