Broj 289
Početna > Prica > Naš mali princ Mihajlo

Dragana Rodić

Naš mali princ Mihajlo

Lepa Nišlijka kaže da je materinstvo najlepši dar dat ženi i da je roditeljstvo ispunjenje njenog najvećeg životnog sna

Pre 13 godina, Dragana Rodić doživela je tešku saobraćajnu nesreću posle koje se njen život u potpunosti promenio. Saznanje da možda nikada više neće moći da hoda nije je obeshrabrilo, već ulilo dodatnu snagu i veru u izlečenje. Iako do danas nije uspela da stane na noge, Dragana Rodić se ne predaje, zaposlena je, srećno udata, a od pre šest meseci ostvarila se i kao majka. Domom bračnog para Dragane i Miloša Aranđelovića odjekuje slatko gugutanje sinčića Mihajla, a ponosni roditelji kažu da ih njihov mezimac svakodnevno osvaja širokim osmehom i krupnim, crnim očima.

Kako je reagovao vaš suprug kada je saznao da je dobio naslednika?
Verovatno kao većina novopečenih očeva. Muškarci su tada radosni i zbunjeni u isto vreme. Ipak, to je najsrećniji događaj za jednu porodicu. Naravno, ubrzo su pristigli naši dragi prijatelji, cepali mu košulju i slavili uz zvuke rokenrola.

Koliko vam se promenio život otkada se Mihajlo rodio?
Oduvek sam sanjala da imam veliku porodicu i mališane kojima ću nesebično da pružim ljubav kao što su to moji roditelji činili meni. Roditeljstvo je iskustvo koje apsolutno menja život, onako kako ne možemo ni da zamislimo. Ljubav koju osećamo prema sinu je iznad svega što smo ikada sanjali.

Da li je majčinstvo uticalo na to da život posmatrate iz drugačijeg ugla?
Materinstvo je najveći dar dat ženi. Sada kada sam postala mama, čini mi se da je sve ono što sam do sada postigla u životu malo i beznačajno. Taj jedinstven osećaj, ogromna količina ljubavi koja me je pogodila odjednom kao iz vedra neba, dalo mi je vetar u leđa i podstaklo me da napredujem u svakom smislu. Osećaj odgovornosti me je učinio vrednijom i snažnijom. Mihajlo je moja najveća ljubav i najveća nagrada, naš mali princ.

Kako se suprug Miloš snašao u ulozi oca?
U nekim trenucima, kad ga pogledam, pomislim da gledam oca koji je odgajio bar dva deteta. Ima naglašen roditeljski osećaj, spretan je i mislim da je rođen da bude tata. Od prvog dana kako je Mihajlo stigao u kuću prihvatio je sve obaveze oko svog prvenca, kupao ga i presvlačio. S obzirom na to da je muzičar, a poznato je da oni rade noću i spavaju danju, u početku mu je malo teže palo rano ustajanje. Ipak, iz dana u dan trudi se da mi što više pomogne i podmiri sve bebine potrebe.

Pošto je tata muzičar, peva li nešto svom nasledniku pred spavanje?

Mnogo mi je lepo dok posmatram kako pokušava da nađe ritam koji će prijati našem sinu, tiho mu pevuši, nekada pusti DVD sa koncerata i lagano pleše sa njim u naručju.

Da li ste obaveze oko sina raspodelili ili imate pomoć sa strane?
Uživamo u podeli takvih obaveza, dogovaramo se i sve funkcioniše glatko i perfektno. Od grada smo dobili personalnog asistenta koji nam olakšava, jer nam je pomoć sada neophodna. Odgajanje deteta su slatke muke, ali čim ugledate to malo divno biće, obuzme vas radost i zaboravite na umor.

Je l' sinčić zahtevna beba?
Mihajlo je jedna umiljata, nasmejana i dobra bebica da bolju nismo mogli poželeti. Stalno ima potrebu za kontaktom i razdragan je kad mu se neko obrati. Kažu da je od oboje pokupio najlepše crte lica i moram priznati da se slažem s tom konstatacijom. Privržen je i suprugu i meni, voli da komunicira sa nama i bez obzira na to da li je u Miloševom ili mom naručju, uvek se smeje i guče.

Šta biste voleli da Mihajlo prvo izgovori?
Nismo razmišljali o tome, ali on se već pokazao kao dečko koji želi puno toga da kaže.

Dokle ste stigli sa snimanjem dokumentarnog filma, kad se očekuje premijera?
Snimanje je u početnoj fazi. Napravili smo pauzu zbog bepca, jer je on sada vođa parade i naš prioritet. Hoću da uživam u njegovom odrastanju, i ni po koju cenu ne želim da propustim tako važne stvari za njegov život. Sa pripremama ćemo krenuti za otprilike šest meseci. Cilj nam je da taj dokumentarni film bude kvalitetno urađen i da okupimo dobar tim za njegovu realizaciju. Imamo neverovatno dobru temu i želimo da prenesemo određenu poruku ljudima. Utkaćemo u film snagu i volju koja je preko potrebna ljudima da bi se izborili sa životom u ovim teškim, nepredvidljivim vremenima.

Planirate li da nastavite sa spisateljskim radom i koja će biti tematika, s obzirom na to da ste nedavno postali majka?

Pisanje je moja velika ljubav još iz detinjstva, tako da nemam nameru da se odvojim od nje. Majčinstvo je jedno predivno iskustvo koje će svakako za mene biti novi izvor inspiracije ubuduće. I dalje ću se truditi da kod čitalaca probudim svest o toleranciji, međusobnom razumevanju i spremnosti da se izađe u susret ljudima kojima je potrebna pomoć. Što se tiče naredne knjige, neka ostane tajna kojom će se temom baviti.

Susret dve Dragane
Spletom okolnosti, pre nekoliko godina, kao novinarki ukazala mi se prilika da upoznam svoju imenjakinju Draganu Rodić iz Niša. Njena sudbina i neverovatna snaga za životom me je fascinirala i inspirisala da u više navrata pišem o njoj.

Spremna za nove pobede
Diplomirani je ekonomista i radi u Centru za razvoj karijere studenata pri Univerzitetu u Nišu. Prva je osoba sa Balkana kojoj je obavljena transplantacija matičnih ćelija u povređeni deo kičmene moždine u Kini. Osnovala je u Nišu humanitarnu fondaciju i centar za oporavak invalida, povezala osobe sa posebnim potrebama sa svetom. Zbog izuzetnih zasluga u humanitarnom radu u okviru svog udruženja, Dragana je dobitnik nagrade „11. januar”, najvećeg priznanja grada Niša. Svoje životno iskustvo protkano optimizmom i nadom opisala je u svojoj prvoj knjizi Splet okolnosti. Prošle godine svoju ljubav s muzičarem Milošem Aranđelovićem, frontmenom grupe Vizantia, krunisala je brakom. Posle pauze zbog trudnoće i porođaja, Dragana planira da nastavi humanitarni rad u svom udruženju. U toku je i snimanje dokumentarnog filma o njenom životu.

Dragana Rodić