Broj 289
Početna > Putovanja > Lekovite vode i čardaš

Banja Đula

Lekovite vode i čardaš

Iz bogate turističke ponude Kon Tiki travel za ovu jesen izdvaja mađarsku banju Đulu

Panonska ravnica i u ravnici oaza. Zapravo, grad u jugoistočnom delu Mađarske pored reke Beli Karaš, koja se uliva u nama dobro znanu Tisu. Varošica skivena u zelenilu s imenom Banja Đula. Vidljiva još iz daleka, zahvaljujući tornjevima osam crkava. Kad bi bilo brda, a brda u toj ravnici nema, Đulu bi prepoznali i po krovovima brojnih hotela, odnosno srednjovekovnoj kuli Matije Korvina od crvene cigle...

Lekoviti izvori

Možda Banja Đula ne bi bila to što danas jeste, i sigurno ne bi bila banja, da geolozi, evo sad će pola veka, nisu tamo tražili naftu. Tražeći, našli su „zlato" ali ne crno već nešto daleko plemenitije - izvor tople i lekovite vode... I sve se to događalo u velikom gradskom parku na osam i po hektara, s retkim drvećem koje je tu doneto i posađeno iz svih krajeva Evrope. U toj lepoti su onda neki drugi ljudi, ne narušavajući izgled parka a oko romantičnog dvorca Lasla Almašija, napravili čak 21 bazen. I tako je Đula postala Banja Đula, kojom se Mađari s pravom ponose.

Savremeno lečilište

Danas je Banja Đula vrhunsko lečilište, ali i turistički centar koji dnevno može da ugosti 5.000 posetilaca. Najveći i najudobniji hotel je „Erkel", koji je s banjom i bazenima povezan toplim hodnikom, što je vrlo bitno u zimskim danima. Samo lečilište je urbanizovano i s desetak bazena pod prozirnim kupolama. Tu su, naravno, i lekarske ordinacije, sobe za terapeute, kade za kupke... Bazeni su grupisani i idealni su, tvrde domaćini, za lečenje reume, išijasa, povreda posle lomova... Topla voda puna minerala i te kako je delotvorna.

Za ljubitelje gastronomije

Ali Banja Đula daruje posetiocima i zadovoljstvo više. I u ovom delu Mađarske gulaš i ostali gastronomski specijaliteti uz božanstvena vina su nešto što se mora probati i u čemu se uživa, pogotovo ukoliko sve prati muzika čardaša koja dopire iz bašta brojnih restorana.

Z. Šećerov