Broj 289
Početna > Poznati > Izdržati neizdrživo

Vjera Mujović

Izdržati neizdrživo

Iskustvo posle teške saobraćajne nesreće mlada glumica zabeležila je u svojoj knjizi “Nisam ovako zamišljala život” gde otkriva snagu duha koja nam ne dozvoljava da klonemo već da se hrabro upustimo u borbu

Vjera Mujović je glumica Narodnog pozorišta, ali već posle samo nekoliko minuta razgovora ubedljivo dokazuje da je - samo svoja. Prati je epitet lepe žene duge, crne kose i krupnih očiju, pored glume bavi se i spisateljstvom i prevođenjem.

Zli dusi

Publika je gleda u predstavi “Zli dusi” u Narodnom pozorištu, radi na projektu “Čekajući Čea” sa Jovanom Sremčevićem i Anjom Djordjević.  Zapažene su u njene uloge u predstavi “Čovek čoveku” sa Radom Đuričin,  i u televizijskoj seriji „Moj rođak sa sela“, seriji „Mješoviti brak“, u Nušićevom „Svetu“ i Lazićevom „Kolibašu“. Prevela je sa ruskog jezika roman „Cinici“ A.Marijengofa, a njena dramatizacija tog teksta pod nazivom „Višnje u čokoladi“, bila je izvođenja u beogradskom Zvezdara teatru. Snimila je dva muzička CD-a, „Viens“, mini CD na francuskom i srpskom i „Začem“, CD ruskih pesama. Dobitnica je nagrada „Mata Milošević“ i „Zlatni vitez“, nagrade Zvaigzne  Rigi, u Moskvi za najbolju ulogu na Festivalu ruske klasike, u Poljskoj, u Vroclavu, dobila je tri nagrade na Festivalu monodrame...
Pravi je poliglota: govori tečno ruski, francuski i engleski jezik...

Nisam ovako zamišljala život
Napisla je Vjera i knjigu "Nisam ovako zamišljala život". U njoj je opisala lečenje posle teške saobraćajne nesreće. To joj je izuzetno teško palo tako da u podnaslovu knjige stoji - "dokumentarni horor katalog sa sto osam lica, nekoliko mumija i fantoma, par vampira više anđela, samoubica, bednika vila i ala".
Nakon teške saobraćajne nesreće, bila je primorana da duži vremenski period odsustvuje sa pozorišne scene. Ipak, ni za trenutak nije klonula duhom, već se hrabro upustila u borbu, koja je podrazumevala lečenje, svakodnevne vežbe i odlazak na terapiju.
-Kažu da nam Bog ne šalje nikad više od onog što možemo da izdržimo. Kad posumnjam u svoje snage, ponavljam sebi tu rečenicu. Bukvalno sam 40 dana posle nesreće bila prikovana za krevet. Preživela sam devet opštih anestezija i imala očajne periode, ispunjene velikim bolovima. Ipak, skupila sam hrabrost da idem dalje, jer ništa nije večno. U tome mi je mnogo pomoglo selektivno pamćenje, čak me je i bukvalno spasavalo. “Nisam ovako zamišljala život” je naslov moje druge knjige jer verujem da ljudi u najvećoj sreći ili patnji ne žive život kakvim su ga zamišljali. Knjiga  je i bunt protiv prenebregavanja duša pacijenata-kaže Vjera Mujović.

Svetska putnica
Kad smo prešli na malo veselije teme, sa neskrivenim sjajem u očima, Vjera je govorila lepoti putovanja jer je često zbog prirode posla van zemlje.
-Velika sam putnica. U svakom gradu u kome sam boravila obavezno obiđem pijacu. Ne mogu da se odlučim gde mi je bilo najlepše jezero Ženeva u Viskonsinu (SAD), ili leto u Čikagu, Pariz po ko zna koji put, London u kome nije bilo kiše tog leta mog boravka, Sankt Peterburg za vreme belih noći, Skijatos, Napulj, egzotika Kavkaza, Gruzija, Jermenija... Otac u šali kaže da su verovatno u trenutku mog začeća Cigani prolazili našom ulicom -kaže kroz smeh naša sagovornica.

Piše za svoju dušu
-Pisanje mi je sada postalo potreba. Sećam se da sam svom nekadašnjem upravniku Ljubivoju Ršumoviću rekla: “Meni treba vremena, tišine i potrebno mi je da sve ostalo ostavim i samo to da radim.” Odgovorio mi je da je to glupo i da tako nikada neću napisati ništa. Pomogao mi je da  shvatim da se može raditi više stvari u isto vreme. Moja naredna knjiga koju pripremam, biće takođe roman, sastavljen od kratkih priča.

Registar kreveta, čežnji i opomena
Za zdrav duh, kaže glumica, između ostalog je veoma važan i zdrav san. Zbog toga spava na krevetu bez metalnih delova (samo drveni ram i dušek bez žičanog jezgra), uvek u pravcima istok-zapad ili sever-jug i što dalje od električnih aparata i njihovog magnetnog polja. Tim "pupkom sveta" koji "obdržava" spavanje i san bavila se i u prvoj knjizi "Registar kreveta, čežnji i opomena".

Talenat za zaborav
-Svi mi volimo da verujemo da smo nezamenljivi. Talenat je, pre svega, tajna koju neko poseduje. Čovek izdrži neizdrživo, i čak zaboravi. Da zaboravi koliko je sam sebi važan, razmažen, nezadovoljan bez valjanog razloga. Na kraju, talenat za zaborav je preduslov za sreću - tvrdi Vjera Mujović.

Žaklina Milenković