Broj 288
Početna > Lepi i zdravi > Zaljubljen do ušiju

Prve tinejdžerske ljubavi

Zaljubljen do ušiju

Podrška, komunikacija i poverenje su ključne stavke da vaš tinejdžer što lakše podnese ljubavne jade

Koliko juče, vaše dete najviše je volelo da se sklupča u vašem krilu i niko nije umeo bolje da ga uspava od vas, a sada mu je najbitnije kako izgleda i ne odvaja se od telefona. Kad primetite da se povlači u sebe, neće da jede i blago ignoriše školske obaveze, shvatite da se desilo neizbežno - strefile su ga ljubavne bubice.

Savet umesto grdnje
Iako možda smatrate da je još rano da vaše dete ljubaviše, morate da shvatite je to normalna faza života kroz koju svaki tinejdžer prolazi. Vaše dete se susreće s nečim sasvim nepoznatim i nemojte ignorisati novonastalu situaciju. Umesto da ga kritikujete i mrštite se, razgovarajte sa njim. Prisetite se kako je to izgledalo kad ste se vi zaljubili prvi put i posavetujte ga. Koliko god da su se vremena izmenila, neke stvari uvek ostaju iste.

Eksplozija hormona

Pripremite se na nagle promene raspoloženja, od šetnje po sedmom nebu do propasti sveta u najavi. I odrasli misle kako će baš njihova ljubav trajati doveka, a kamoli adolescenti pod naletom hormona. Umesto da brinete zbog burnog ponašanja svog deteta, osvrnite se na tvrdnju stručnjaka. Oni smatraju da tinejdžeri koji su rasli gledajući skladan odnos svojih roditelja bolje plivaju u ljubavnim vodama koje su tek počele da ih zapljuskuju.

Kad Amorova strelica omane
Ne možete da utičete na to kako će ljubavna priča vašeg deteta teći, ali pružite mu maksimalnu podršku i razumevanje. Psiholozi naglašavaju da izbegavate čarke sa svojim tinejdžerom. Najbitnije je da budete tu za njega kad se pojavi problem, naročito kad padne u očajanje zbog kraha svoje prve veze ili neuzvraćene ljubavi. Podrška, komunikacija i poverenje su ključne stavke da vaše dete što brže i bezbolnije prevaziđe.

M. Č.