Broj 288
Početna > Lepi i zdravi > Terapija akustičnim talasima

Estetska dermatologija

Terapija akustičnim talasima

Širom planete pravu revoluciju u svetu estetske dermatologije izazvala je terapija akustičnim talasima. Šokvejv tretmanu nisu odolele ni mnoge svetske zvezde poput Madone

Terapija akustičnim talasima, u svetu poznata kao šokvejv, koristi se u medicini još od osamdesetih godina prošlog veka. Milan Ilić, fizioterapeut iz ordinacije Master fizikal, kaže da su ovu metodu najnovija istraživanja prepoznala i kao odličan, veoma delotvoran tretman u službi borbe protiv celulita.
- Akustični talasi su zvučni talasi koji se odlikuju amplitudama visokog pritiska. Oni se generišu vantelesno i prodiru u telo bez rizika pojave povreda na koži. Talasi proizvode otpor na vezivnom tkivu, usled čega ono vibrira, isteže se i povećava elastičnost. U 90 odsto slučajeva, povećanje elastičnosti kože nastavlja se i do tri meseca nakon što se završi s tretmanom - objašnjava naš sagovornik.

Pozitivan šok na telo
Šokvejv terapijom se povećava prokrvljenost kože i osigurava bolja razmena materije sa vezivnim tkivom. Ona pospešuje i prirodnu reakciju lučenja supstanci koje potpomažu oporavak tkiva, te kožu čine glatkom, čvršćom i zategnutijom. Iskustvo je pokazalo da koža koja se tretira akustičnim talasima vrlo brzo vraća tonus i smanjuje stepen celulita. Takođe, preporučuje se sportistima i svima koji žele da reše eventualne ortopedske probleme.
- U medicini se poslednjih tridesetak godina akustični talasi koriste, vrlo uspešno, za razbijanje kamena u bubregu, kao i za tretiranje ortopedskih stanja. Često se upotrebljavaju i kao terapija radi olakšavanja bolova nastalih usled sportskih povreda - kaže Ilić.

Oporavlja tkivo, zateže kožu

Ovakav vid terapije može tretirati sve delove tela - stomak, zadnjicu, bokove, ruke. Potrebno je šest do 12 tretmana da bi se postigli vidljivi i dugoročni rezultati.
- Svaki tretman traje oko 30 minuta, a značajna poboljšanja primećuju se već posle tri ili četiri tretmana. Efekti terapije traju do šest meseci, a ponekad i duže. Svojom sposobnošću da utiče na dva glavna uzroka nastanka celulita, tretman akustičnim talasima je jedinstvena metoda, jer na potpuno bezbolan način oslobađa telo od nepoželjne „narandžine kore". Moram naglasiti da i ovakva metoda zahteva zdrav stil života koji podrazumeva pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost - ističe Ilić.

Kome se ne preporučuje
Terapija akustičnim talasima se ne preporučuje trudnicama, osobama koje imaju probleme s venama, ljudima koji boluju od osteoporoze i onima koji imaju teške dekompenzacije srca. Prema rečima našeg sagovornika, šokvejv terapija se isto tako ne primenjuje kada je metal u polju prostiranja (veštački kuk, šrafovi u kolenu), na ljudima koji pate od teške mentalne retardacije, hemofiličarima i na pacijentima čije su povrede sveže. Nuspojave terapije mogu biti modrice (površinske), ali one već nakon dva dana tretiranja odgovarajućim kremama nestaju.

Gde pomaže

- eliminacija celulita
- u limfnoj drenaži
- razbijanje kamena u bubregu
- bolovi u ramenima
- teniski lakat, skakačko koleno
- bolovi u karlici i kukovima
- bolovi u zadnjoj loži
- koštano zadebljanje
- bolna stanja Ahilove tetive
- kalcifikacije u ligamentima, tetivama i mišićima
- u regeneraciji mišićnog i vezivnog tkiva

Marija Jegdić