Broj 288
Početna > Lepi i zdravi > Eliksir zdravlja

Sve dobre strane vina

Eliksir zdravlja

Ljubitelji vina kažu da ovo piće nije alkohol, već hrana i to zdrava, sa čim se slažu i brojni naučnici koji potvrđuju da umerena konzumacija vina poboljšava zdravlje

Vino su koristili antički narodi kao lek, a Hipokrat, otac medicine, napisao je: „Vino je nešto što je izvanredno prilagođeno čoveku, ako mu se i u zdravlju i u bolesti daje s razlogom i u pravoj meri”. Danas, vino je najpopularnije alkoholno piće, a uz to je i sastavni deo mnogih evropskih i mediteranskih kultura. Najnovija istraživanja pokazuju i da je ovo popularno piće izuzetno zdravo, ali da s vinom ne treba preterivati. Naime, preporučuje se samo jedna čaša dnevno!

Za zdravo i jako srce

Dobre strane vina su mnogobrojne, a samo jedna od njih je ta da ovo piće pozitivno utiče na naše pamćenje. Naučno je dokazano da žene koje se nalaze u trećem dobu i koje samo jednom nedeljno piju ovo piće imaju bolje i bistrije pamćenje. Takođe, vino sprečava nastajanje ugrušaka, kao i upalne procese krvnih ćelija, a ove tegobe najčešće dovode i do srčanih bolesti.

Za vitkost
Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji piju čašu vina dnevno vitkiji od onih koji vino konzumiraju povremeno i u velikim količinama. Naime, svi koji umereno uživaju u vinu imaju uži struk i manje masnih naslaga na stomaku i bokovima. Takođe, alkohol iz vina podstiče telo da brže sagori kalorije. Ipak, treba voditi i računa jer više od jedne čaše vina može da dovede i do dobijanja na kilaži.

Bolji imunitet
Jedno britansko istraživanje pokazalo je da čaša vina dnevno smanjuje rizik od dobijanja helikobakterije koja izaziva gastritis i druge probleme u probavnom sistemu, dok je špansko istraživanje pokazalo da vino ublažava trovanje hranom. Zaključak istraživanja je da vino u umerenim količinama poboljšava imuni sistem organizma.

Čvršće kosti

Dame koje dnevno piju čašu vina imaju bolju masu kostiju od žena koje uopšte ne piju vino. Naime, alkohol u umerenim količinama podiže nivo estrogena koji usporava trošenje kostiju s godinama. Dakle, u umerenim količinama, vino ne samo da nam vraća osećaj mladosti već produžava život i čini ga kvalitetnijim!

M. P.