Broj 288
Početna > Lepi i zdravi > Akonitum tera strah

Homeopatski lekovi za prvu pomoć

Akonitum tera strah

Kada vas obuzme strah zbog iznenadne stresne situacije, dobijete visoku temperaturu od nazeba, ili vam je slučajno nešto iziritiralo oko, pomoći će vam neki od homeopatskih lekova koje svaka kućna apoteka treba da poseduje

Homeopatski lekovi mogu biti izuzetno blagotvorni u tretiranju svakodnevnih povreda koje mogu da vas strefe kod kuće, ali i da vam pomognu tako što će da ublaže tegobe ako vas je "udarila" promaja.  
- Ono što je najvažnije u homeopatiji je da posmatramo sami sebe, a to nam nije teško. To znači da kada smo bolesni ili imamo neku tegobu obratimo pažnju na svoje telo. Da razmislimo kako nas to muči grlo. Da li nas boli dok gutamo, uveče ili ujutru? Postavimo sebi pitanje da li smo više žedni, ili nam se stalno spava? Za početak je dovoljno da osluškujemo svoje telo i organizam i pokušamo da shvatimo signale koje nam ono šalje- objašnjava homeopata Danijela Vlahović.  

Stručnjak za sopstveno telo
Ne morate mnogo da znate o homeopatiji da bi u nekoj nepredvidivoj situaciji kada je pomoć neophodna primenili neki od potpuno prirodnih lekova.  
- Zahvaljujući iskusnoj homeopatkinji, Amerikanki Begabati Lenihan koja je napisala brzi vodič za homeopatske lekove, svako može za kratko vreme da nauči kako na jedan jednostavan i praktičan način  može da pomogne sebi i svojim ukućanima. Moram da naglasim da nikome nije potrebno da mnogo toga zna o homeopatiji. Nije nam toliko važno kako lek reaguje, od čega je napravljen....Dovoljno je da znamo da su to apsolutno neškodljivi lekovi. Toliko su razblaženi da je to čak i današnjim, modernim instrumentima nemerljivo. Upravo to ih čini jedinstvenim i dragocenim jer donose dobrobit supstance od koje su napravljeni bez bilo kakvih neželjenih dejstava- ističe Danijela  

Pomagala iz homeopatske apoteke
Aconitum i rescue remedy spadaju u lekove za prvu pomoć i bez kojih je svaka homeopatska apoteka nezamisliva. U najmanju ruku sa njima možete da dobijete u vremenu dok ne primite odgovarajuću medicinsku pomoć.
- Aconitum pomaže u iznenadnim stanjima, kada je osoba "na smrt preplašena", puna nemira i brige. Ako se desi neka nesreća, povređenima treba dati arnicu, a onima koji su bili svedoci i prisustvovali nemilom događaju treba pomoći aconitumom za doživljen strah i šok. Može da se koristi i za infekcije koje se javljaju nakon hladnog vetra. Naprimer, u situacijama kada se dete igra napolju, počne da se znoji, vetar ga produva i ono nazebe i razboli se. Ili recimo kada se neko probudi bolestan usred noći, obično jer se prehladio tokom dana- kaže naša sagovornica. Rescue remedi je mešavina pet "Bahovih cvetnih esencija", lekova baziranih na moći cveća. Vredi ga isprobati kod svih vrsta trauma, bilo da je fizička povreda ili emocionalni šok, bilo šta što se "upravo desilo", a zbog čega osoba drhti ili je uznemirena- kaže naša sagovornica.  

Kad nešto "upadne" u oko
Begabati Lenihan, autorka knjige " Isceljitelj u svakom domu" (izdavač, Hema-Kheya-Neye, Beograd) kaže da se aconitum najčešće koristi u prvoj fazi bolesti, kada se jave tegobe usled upale bešike, prehlade, konjuktivitisa, virusnog laringitisa, upale uha, visoke temperature, gripa, malih boginja ili bola u grlu.
- Svaki homeopatski lek se može koristiti kod toliko mnogo različitih problema. Aconitum uvek treba da imate pri ruci, jer će vam biti od pomoći i u posebnim situacijama. U slučaju kada vam je oko bolno jer je u njemu bilo strano telo. Uzgred-da li znate za trik kojim ćete izvaditi nešto iz oka? Povucite gornji kapak dalje od oka, povucite ga gore prema vrhu oka, potom pređite preko oka kapkom i pomerajte kapak prema dole dodirujući oko. To će često pomoći da izbacite tu dosadnu stvar iz oka- kaže Lenihan.

Kućna apoteka
* Aconitum (jedić)
* Arnika (brđanka)
* Calendula (neven)
* Phosphorus (fosfor)
* Hypericum (kantarion)
* Ignatia (jedna vrsta oraha)
* Arsenicum (arsen)
* Gelsemium (jasmin)
* Nux vomica (otrovni orah)
* Apis (pčela)
* Rhus tox (otrovni bršljan)
* Bryonia (debela tikva)
* Pulsatila (saša)

Kada se koristi
* za iznenadna stanja
* veliki strahovi-uplašeni i puni nemira
* često lupanje srca
* infekcije usled hladnog vetra
* usred noći

Gde pomaže
* upala bešike
* prehlade
* kunjuktivitis
* virusni laringitis
* upala uha
* visoka temperatura
* male boginje
* bol u grlu

 

Dragana Rodić