Broj 288
Početna > Putovanja > Afroditine suze za sreću u ljubavi

Kiparski Pafos

Afroditine suze za sreću u ljubavi

Iz bogate turističke ponude Kon Tiki travel izdvaja Kipar kao najatraktivniju destinaciju za odmor

Na otprilike pola puta auto-putem od Limasola ka Pafosu, s vaše leve strane, u moru ćete ugledati stene koje „izviru” iz vode. Teško da ćete promašiti lokaciju, jer je na tom mestu obično parkiran solidan broj automobila, pa će vam i to skrenuti pažnju.

Afroditina stena
Afroditine stene delo su prirode, ali je njihovo mitološko objašnjenje mnogo komplikovanije. Naime, grčka boginja ljubavi Afrodita, sudeći po legendi, rodila se iz morske pene baš na ovom mestu. Na ovom istom mestu je prvi put i zaplakala, a njene su se suze pretvorile u stene. Legenda kaže da će onog ko se ovde okupa, između njenih suza, sreća u ljubavi pratiti čitavog života!

Raj za turiste
Pafos je najslikovitije mesto na obali Kipra. Za vreme antičke Grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra. Danas je raj za turiste. Najbrojniji su Britanci, Nemci i Skandinavci. Leto ovde dugo traje i nije nikakva tajna da su septembar i oktobar zapravo idealni za one koji beže od prejakog sunca a uživaju u kupanju u moru s idealnom temperaturom vode. Ali to nije sve, jer je Pafos odavno pretvoren u izazovan turistički centar s brojnim mestima za romantičan i miran odmor, kao i mestima koja gostima daruju dobru zabavu uz živu muziku. Nekoliko tržnih centara s prepoznatljivim svetskim brendovima lep su izazov za kupoholičare. Hoteli s ljubaznim osobljem su koncentrisani u istom nizu, uz obalu, što izrazito turističkom delu grada daje poseban šmek.

Božansko sklonište
Znatiželjne turiste čeka i susret s tvrđavom iz 1856. koju su sagradili Turci a poslednji su je koristili Britanci. Istinska fascinacija je i Arheološki park, rimsko nalazište sa amfiteatrom i agorom od pre 2000 godina. Zadivljujući mozaici potvrđuju ne samo priču o bogatstvu Kipra već i o istini da je Pafos oduvek bio božanstveno sklonište za hedoniste.

Zoran Šećerov