Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Voćka za fit formu

Šljiva

Voćka za fit formu

Šaka svežih plodova dovoljna je energetska doza za sve one koji se bave sportom ili se iz dana u dan rekreiraju

Sočne plodove modroplave boje mnogi smatraju srpskim brendom jer se od njih pravi čuvena rakija šljivovica. U srodstvu je s breskvom, nektarinom, trešnjom, višnjom i bademom, poreklo vodi sa obala Karipskog mora, a ima više od 2.000 vrsta nastalih ukrštanjem.

Čuvar imuniteta

Bogata vitaminom C, čuva imuni sistem i onemogućava taloženje holesterola, a preporučuje se pušačima, osobama koje pate od arterioskleroze ili bolesti srca uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da sadrži određenu količinu oksalata, materije koja se pri povišenoj koncentraciji kristališe, ne preporučuje se osobama s bolestima bubrega i žuči. Preporučuje se onima koji imaju problema sa čulom vida jer istraživanja pokazuju da znatno umanjuje proces degeneracije oka i sprečava makularnu degeneraciju.

Ubica slobodnih radikala
Zbog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, zapala je za oko naučnicima. Materije kao što su neohlorogenična i hlorogenična kiselina imaju antioksidativna svojstva. Zbog toga su je britanski naučnici proglasili novim supervoćem, jer jedna šljiva sadrži antioksidanata koliko ih ima u šaci borovnica. Neutrališu slobodne radikale, a deluju u očuvanju moždanih membrana i neurona.

Slatka, a ne goji
Iako su vrlo slatke, imaju malu energetsku vrednost, jer 100 grama sadrži samo 48 kalorija pa je rado viđena namirnica u mnogim dijetama, a mogu se sagoreti za samo četiri minuta plivanja. Suve šljive su skoro šestostruko jače - imaju 268 kalorija. Od svežih šljiva prave se izuzetno ukusni džemovi, marmelade, slatko, kolači, torte, kompoti i sok. Nadaleko je poznata rakija šljivovica, a obloge od komovice i prepečenice pomažu kod povišene temperature, reume i bolova u zglobovima. Kompot od suvih šljiva sprečava opstipaciju, pojavu hemoroida i smanjuje rizik od pojave raka debelog creva.

Lekovita koštica
Bez obzira na to što koštica nije jestiva, u njenom jezgru nalazi se vitamin B17. U njegovom molekulu nalaze se dve jedinice šećera (jedna cijanida i jedna benzadelhida), koji se u ljudskom organizmu oslobađaju samo na mestu gde se nalazi maligna ćelija. Cijanid je okružen šećerom, a ćelija raka se uništava tako što jede šećer i truje se cijanidom.

Maska za suvu kožu

Tri veće šljive stavite u vrelu vodu sedam do osam minuta dok ne omekšaju. Izgnječite ih pa dodajte kašiku bademovog ili maslinovog ulja pa ih mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na lice, izostavljajući područja oko očiju i ostavite da deluje desetak minuta pa isperite mlakom vodom.

Lekovita svojstva
Glava - sprečava nervozu i depresiju, pomaže kod gubitka pamćenja, smanjuje nivo stresa.
Stomak - sprečava opstipaciju (zatvor), ublažava mučninu i povraćanje, rešava probleme sa crevima, organima za varenje i jetrom.
Pluća - olakšava simptome bronhitisa, prehlade i gripa, ublažava kašalj i astmu.
Kardiovaskularni sistem - blagotvorna kod arterioskleroze, anemije, bolesti srca i krvnih sudova, povišenog nivoa holesterola i problema s krvnim pritiskom.
Ekstremiteti - redukuje probleme sa zglobovima i kičmom, uganućima i istegnućima i reumom.
Koža - sprečava pojavu bubuljica, ublažava ekceme, usporava nastanak bora, smanjuje upalu kože i pojavu osipa, dobar saveznik u borbi protiv celulita.

M. Č.