Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Šta nam poručuju vrtoglavice?

Dijagnostika

Šta nam poručuju vrtoglavice?

Zabrinjavajući simptomi mogu svakoga da pretvore u hipohondra. Lekari, međutim, daju savete koji će vam pomoći da dođete do pravog zaključka i ne podlegnete panici

Ako se javi vrtoglavica, većina ljudi može posumnjati na niz ozbiljnih oboljenja ali slika je potpuno drugačija. Ukoliko ste skoro bili prehlađeni, dešava se da virus prehlade zahvati ušni kanal, on može da poremeti vaš centar za ravnotežu i izazove vrtoglavicu. Najčešći uzrok je, ipak, jednostavan: naglo ste ustali posle dugog sedenja u fotelji ili izležavanja pred televizorom, pa vam je mozak suviše brzo ostao bez krvi.

Infekcije unutrašnjeg uha

U ovom slučaju, stručnjaci preporučuju da ustanete s prekrštenim nogama i zategnete mišiće zadnjice, stomaka i nogu. Kontrakcija mišića će vratiti krv u mozak i sprečiti mantanje u glavi. Ako je vrtoglavica praćena mučninom ili povraćanjem, možda imate infekciju unutrašnjeg uha. Konsultujte se s lekarom ako imate zamućen vid, glavobolju, gubitak sluha, teškoće u govoru ili osećate obamrlost - to bi mogli da budu simptomi moždanog udara. Ako je vrtoglavica praćena bolovima u grudima, posetite lekara jer možda patite od niskog pritiska.

Pojačana žeđ

U slučaju da stalno osećate žeđ, mnogi će ovaj simptom dovesti u vezu s dijabetesom. Razlog, međutim, može biti vrlo jednostavan, možda danas niste uneli dovoljno tečnosti; studije pokazuju da 27 odsto odraslih pati od blage dehidratacije. Zato povećajte unošenje tečnosti. Da biste ustanovili koliko vam je čaša vode potrebno u toku jednog dana, svoju težinu u kilogramima pomnožite sa 0,08, a zatim taj broj udvostručite. Tako će recimo ženi od 60 kilograma biti potrebno skoro 10 čaša vode, a ne osam, koliko se obično preporučuje. Razlog da posetite lekara je kad jaku žeđ prate česti odlasci u WC, naročito noću. Kod dijabetesa, nivo šećera u krvi raste, pa organizam signalizira bubrezima da ukloni šećer kroz mokraću. Dakle, ako noću ustajete više od jednog puta, proverite šećer.

Stalne glavobolje
U slučaju stalnih glavobolja, kod velikog broja pacijenata javlja se strah od tumora na mozgu. U stvarnosti, međutim, prosečan lekar se sreće s tumorom na mozgu jednom u 10 godina. Mnogo je verovatnije, naročito ako bol počinje krajem dana, da patite od tenzionih glavobolja, koje nastaju kad stres izaziva kontrakciju mišića glave i vrata. Ako ne postoji pravilnost u pojavi glavobolje, možda patite od migrene.
U slučaju da patite od tenzione glavobolje, potrebno je lečiti uzrok, recimo stres, bolove u leđima ili zamor očiju. Ali, bol možete da ublažite ako uhvatite pramen kose u blizini bolnog mesta i lagano ga vučete i uvrćete nekoliko sekundi. Tako stimulišete priliv krvi u lobanju i ublažavate pulsiranje u glavi.
Lekara treba posetiti u slučaju kada se glavobolje jave posle povreda glave ili glavobolje praćene napadima sličnim epileptičkom, slabošću u udovima ili problemima s vidom.

Obilne menstruacije
Kada se javi neočekivano obilna menstruacija, najverovatniji uzrok je hormonske prirode. Prethodna menstruacija vam je verovatno bila slabija ili je niste ni dobili, pa sada vaše telo to nadoknađuje. U prvim nedeljama, pre nego što i razmišljate o testu trudnoće, tako nešto može da se desi.
Ako stalno imate obilne menstruacije, mogli biste da počnete da uzimate kontraceptivne pilule. Tako ćete regulisati ciklus, a osim toga, ta mera može da bude samo privremena. Ukoliko problem traje duže od tri meseca ili gubite previše krvi, poseta ginekologu je neizbežna.

Žaklina Milenković