Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Put do bolje koncentracije

Saveti stručnjaka

Put do bolje koncentracije

Na jesen kreće nova školska godina

Uzroci slabe koncentracije, kako tvrde psiholozi, mogu da budu spoljni faktori kao što su TV, muzika, buka, otvaranje i zatvaranje vrata, prijatelji itd. Zato je vrlo bitno da pronađete prostor za učenje gde svega toga neće biti... Pobrinite se da vaše mesto za učenje ima dobro osvetljenje i pravilnu ventilaciju, što će vam pomoći da ostanete budni i koncentrisani.
Istraživanja pokazuju da muzika tokom učenja može uticati na količinu materijala koji smo u stanju da memorišemo. Zato se preporučuje učenje bez muzike.

Neodlučnost i maštanje
Unutrašnje remetioce teže je eliminisati od spoljašnjih. To zahteva planiranje i pripremu za učenje.
Ponekad se javlja neodlučnost šta i kako učiti. Potrebno je razviti interes za sadržaj koji treba usvojiti i postaviti realne rokove za učenje. Sanjarenje je zapravo bežanje od stvari i situacija koje nam se ne sviđaju, a rezultira pravljenjem dugih pauza u učenju.

Rešite probleme
Ako imate briga koje vas ometaju, važno je posvetiti određeno vreme njihovom rešavanju. Ukoliko ne možete sami, potražite pomoć prijatelja ili psihologa jer se problemi neće sami rešiti. Isto tako, oni neće čekati da se završi semestar. Zato je im je potrebno posvetiti pažnju, razgovarati o njima i napraviti plan za njihovo rešavanje. To će smanjiti zabrinutost i napetost i olakšati učenje.

Sprečite mentalni umor

-Učite kada ste najbolje raspoloženi.
- Za vreme učenja pokušajte da uključite različite sadržaje kako biste izbegli dosadu i zasićenost.
- Učite po rasporedu 50 minuta učenja - 10 minuta pauze.
- Pronađite zanimljive stvari u onome što učite.

Ž. M.