Broj 287
Početna > Putovanja > Najlepša mesta za odmor

Grčka ostrva

Najlepša mesta za odmor

Ako planirate put u Grčku, izbora ima napretek. Evo nekoliko naših predloga, a na vama je odlučite šta vam najviše odgovara

U slučaju da tragate za mestom koje je osunčano toplim zracima sunca i okupano slanom svežinom mora, grčka ostrva su pravi izbor. Ono što je ovim ostrvima zajedničko jesu stara naselja s belim kućama bez krovova, s plavim prozorima koji gledaju na uske ulice koje vode do ribarskih luka. Ali, i pored sličnog izgleda, svako grčko ostrvo je svet za sebe, u šta ćete se uveriti ukoliko krenete u avanturu.

Krit
Predivne plaže, divan pogled i noćni život, razlozi su zašto je Krit, najveće grčko ostrvo, izbor mnogih. Krit je poznat po mitu o Minotauru i drevnoj minojskoj civilizaciji, čije ostatke i danas možete videti. Mesto Retimno nudi sve na jednom mestu, pa se ne morate truditi da ga napuštate. Odsednite u hostelu Rethymno youth i uživajte u prelepim plažama koje se nalaze na korak od smeštaja ili istražujte stari mletački grad i luku. Na plažama postoji dovoljno sportskih aktivnosti, a noći provodite u Rok kafeu ili ponesite pivo na plažu i igrajte u Kaktus baru sve do izlaska sunca.

Santorini
Za Santorini se kaže da je najživopisnije ostrvo u južnom delu Egejskog mora, a površine je samo 76 kvadratnih kilometara, i zapravo predstavlja jedan od većih ugašenih morskih vulkana na svetu. Na ovom rajskom ostrvu glavno naselje je Fira, a prošarano je neuobičajenim kontrastima - plaže su od crvenog i crnog peska, a kuće tipične za grčko primorje - bele, sa modroplavim prozorima.

Rodos

Smešteno je u Egejskom moru, a poznato je kao ostrvo sunca, ruža i jelena. Sa površinom od 1.400 km, Rodos je najveće ostrvo arhipelaga Dodekaneza. Pečat njegovom današnjem izgledu kroz istoriju su davali Heleni, Feničani, Dorci, vitezovi reda Svetog Jovana, kao i Turci i Italijani. Poznato je po svojoj kosmopolitskoj atmosferi, luksuznim hotelima, bujnoj vegetaciji, čistim peščanim plažama i velikom izboru restorana, barova i diskoteka. Zbog savršene mediteranske klime, ovo ostrvo privlači turiste iz celog sveta, a sezona kupanja na njemu traje čak do pozne jeseni. Najpoznatija mesta za letovanje su istoimeni grad Rodos, Faliraki, Kalitea, Lindos i Jalisos.

Mikonos
Grčka ostrva nude i nešto za ljubitelje džet-seta, a to je ostrvo Mikonos, koje je osim po prelepim plažama i žurkama, poznato i po pelikanima i vetrenjačama. Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora, i pripada arhipelagu Kiklade, te ima peščane plaže, od kojih su najpopularnije Elija, Ornos, Psaru, Platis, Ag Stefanos i druge. Plaža Paradizo je popularna po žurkama pa je Mikonos izbor mladih.

Zakintos
Ovo ostrvo još iz vremena Mlečana nosi naziv Cvet istoka, nalazi se u Jonskom moru, a prošarano je božanstvenim i mirisnim grmovima lavande. Prema legendi, starogrčki bogovi Artemida i Apolon su ovo ostrvo zbog blage klime, prelepih plaža, kristalnog plavog mora i magičnih zalazaka sunca izabrali za odmor. Ostrvo je dobilo ime po Zakintu, sinu trojanskog kralja Dardana, i predstavlja najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača. Zakintos, ili Zante, kako ga još zovu meštani, odličan je izbor za one koji vole da uživaju u prirodnim lepotama.

Tasos
Tasos je najsevernije grčko ostrvo u Egejskom moru i veoma je popularno među našim turistima. Ovo ostrvo krasi predivna priroda, prijatna klima, mirne plaže i brojne divlje uvale. Ostrvo je prilično mirno, pa se ne preporučuje onima koji žele lud noćni provod. Idealno je za porodice sa decom, mlade parove i one koji zaista žele da se odmore i pobegnu od stresa i ubrzanog svakodnevnog života. Tasos nazivaju smaragdno ostrvo zbog čiste vode i gustih šuma koje dominiraju njegovim pejzažom.

Krf

Krf je u Jonskom moru i na njemu možete videti uticaj mnogih civilizacija i kultura. Poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, predivnim plažama, maslinjacima, kao i po luksuznim hotelima. Ostrvo nudi veoma raznoliku ponudu kulturnih, istorijskih i zabavnih sadržaja. Glavni grad, Kerkira, odnosno Krf, jedan je od najlepših gradova u celoj Grčkoj. Tamo ćete naći uske uličice u venecijanskom i engleskom stilu, brojne trgove i razne znamenitosti koje čine ovaj grad tako neodoljivim.

Žaklina Milenković