Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi

Hitna kontracepcija

Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi

Mladi sve ranije stupaju u intimne odnose, a mali je broj onih koji znaju pravi način da se zaštite od neželjene trudnoće

Nova školska godina, pored silnih obaveza, pred đake, pogotovo novopečene srednjoškolce, postavlja mnogobrojna iskušenja. Sve više je adolescenata koji se već po završetku osnovne škole upuštaju u nezaštićene intimne odnose, ne razmišljajući o posledicama. Prema rečima doktorke Ane Mitrović Jovanović, predsednice Udruženja za reproduktivno zdravlje, procenjuje se da se u Srbiji godišnje obavi između 40.000 i 80.000 abortusa, a od toga četiri do pet odsto čine abortusi kod adolescenata, između 15. i 19. godine.

Ne razmišljaju o posledicama
- Mladi nisu adekvatno edukovani i prilikom prvog seksualnog odnosa svega 20 odsto njih koristi neko kontraceptivno sredstvo, za razliku od njihovih vršnjaka iz Švajcarske, Španije, Portugalije gde zaštitu od neželjene trudnoće koristi 50, pa čak i do 80 odsto mladih. Abortus, kao jedan od najvećih problema među srednjoškolcima na našim prostorima, jasan je pokazatelj da se premalo vodi računa o nekim stvarima koje su važnije od izlaska u grad ili izbora maturske haljine - naglašava dr Ana Mitrović Jovanović.

Rezervna podrška
Najveći procenat mladih o kontracepciji informiše se preko medija, a najmanje saznanja dobijaju od roditelja, škole, lekara...
- Blagovremeno savetovanje o hitnoj kontracepciji i njenoj dostupnosti može pomoći da se broj neželjenih trudnoća, a samim tim i abortusa, smanji. U situacijama kada primena drugog kontraceptivnog metoda zataji (pucanje kondoma, preskoči se redovna oralna kontracepcija, neželjeni odnos), hitna kontracepcija je rezervna podrška nakon nezaštićenog seksualnog odnosa - kaže dr Mitrović Jovanović.

Primarni mehanizam
Ona ističe da su u Srbiji registrovane dve tablete za hitnu kontracepciju i naglašava da nisu namenjene za redovnu upotrebu i nisu abortivna sredstva.
- Primarni mehanizam dejstva tableta za hitnu kontracepciju jeste da spreče ili odlože ovulaciju, ili spreče implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice. One štite samo od polnog odnosa koji se desio u poslednja 72 ili 120 sati i ne pružaju zaštitu od neželjene trudnoće unapred, stoga je neophodno sve polne odnose koji slede, do pojave prvog menstrualnog krvarenja, zaštititi primenom mehaničke kontracepcije, na primer kondomom - objašnjava dr Mitrović Jovanović.

Kada se koristi
- prsnuće kondoma
- greška u metodi prekinutog snošaja
- zaboravljanje uzimanja klasičnih kontraceptivnih pilula
- u slučaju neželjenog odnosa (silovanja)

Koliko često?
- povremeno kada za to postoji indikacija
- nikako ne sme biti zamena za redovnu kontracepciju
- pilula do 120 sati - ne više od jedanput u jednom menstrualnom ciklusu

Dragana Rodić