Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Đaci prvaci

Polazak u školu

Đaci prvaci

Ako primetite da mališan nešto ne radi kako treba, ne kritikujte ga, već mu pomozite

Prva velika prekretnica u životu svakog deteta je polazak u školu. Iako je prethodnu godinu provelo u predškolskoj ustanovi, osećaće strah od nepoznatog. S druge strane, i roditelji su pod stresom hoće li se njihov mališan snaći u novonastaloj situaciji i da li će odgovoriti svim obavezama koje škola nosi.

Roditeljska podrška
Da bi vaš sin ili ćerka prihvatili polazak u prvi razred kao nešto sasvim normalno i sastavni deo odrastanja, stručnjaci savetuju da je neophodno da budete uz njih dok se potpuno ne adaptiraju na školu. Ključ bezbolnog navikavanja na školu je u komunikaciji roditelja i dece. Nikako ih ne zastrašujte pričom kako moraju da budu nepomični kao sveća dok su na času ili da će ih kažnjavati učiteljica zbog svakog nestašluka, jer će školu doživeti kao bauk. Što češće mu pričajte o vašem polasku u školu, učiteljici i drugarima koji ste stekli.

Radosni, a ne zabrinuti

Psiholozi napominju da roditelji treba maksimalno da se potrude da ne pokazuju zabrinutost oko toga kako će se dete uklopiti. Deca osećaju negativnu energiju svojih roditelja pa mogu i sama da pomisle da treba da imaju razlog za brigu. Polazak u školu trebalo bi da predstavlja radost za dete. Školu treba da mu predstavite kao mesto gde će dobiti mnoga znanja i gde će mu se dešavati interesantne stvari. Vrlo je bitno i da mu objasnite da će se njegovo zalaganje i rad vrednovati ocenama, tako da bi od samog starta trebalo da mu razvijete radne navike.

Učite zajedno

Ipak, ne budite nestrpljivi i ne očekujte od prvaka da odjednom sve savlada, jer će mu biti potrebno nekoliko nedelja da bi se u potpunosti navikao na đačke obaveze. Ukoliko uvidite da nešto ne radi kako treba, ne kritikujte ga, već mu pomozite. Napravite zajedno plan rada kojeg će se pridržavati, ali mu ipak dozvolite da se odmori od svega što je primio od informacija u školi kad se vrati kući. U početku sigurno neće biti lako da se navikne da svakodnevno sedi u svojoj sobi i koncentriše za učenje, ali tu vi stupate na scenu. Pripremite potreban pribor i sedite sa njim barem u početku da zajedničkim snagama savladate prve prepreke u učenju.

M. Čanović