Broj 287
Početna > Lepi i zdravi > Buđenje pred školsko zvono

Rano ustajanje

Buđenje pred školsko zvono

Olakšajte svom mališanu navikavanje na rano ustajanje postepenom izmenom navika

Mališani su se vratili u školske klupe, pa je krajnje vreme da kažu zbogom lenčarenju do podneva. Rano ustajanje će sigurno teško pasti vašim klincima jer im je bioritam poremećen pa će se teže vratiti na staro. Ipak, još ima vremena da ih postepeno dovedete u red.

Bar 10 minuta ranije - Preporuka američke Nacionalne organizacije za spavanje je da se s ranijim odlaskom na počinak i ranijim buđenjem počne desetak dana pred polazak u školu. Ne treba im naglo menjati navike, dovoljno je da spavanje pomerite za nekoliko minuta. Tako će se organizam deteta lakše navići na promenu.

Poštujte raspored - Ako ste rešili da dete dovedete u red, treba i da se pridržavate zacrtanog plana, a ne da mu gledate kroz prste tokom vikenda. Svakog dana pomerajte granicu za još nekoliko minuta tako da ranije idu na spavanje i što ranije ustaju. Ne dopustite da se satima vrti po kući u pidžami, već mu objasnite da mora da se obuče, doručkuje i nastavi sa aktivnostima, baš kao što to čini tokom školske godine.

Služite za primer - Deca se najčešće ugledaju na roditelje. Zato se i vi prilagodite rasporedu koji ste osmislili. Em ćete više saosećati sa decom koja vas mole da odgledaju film do kraja, em će vam raniji odlazak na spavanje biti sjajna prilika da se konačno ispavate.

Sunce na prozoru - Recept za lepše, ali i duže spavanje svakako je zamračena soba. Da ne biste upali u zamku spuštenih roletni, pred spavanje širom otvorite prozore u dečjoj sobi. Sunčevi zraci šalju signal mozgu da je vreme za buđenje.

Ukinite dremku - Ako vaše dete ima običaj da dremne posle ručka, pokušajte da to iskorenite jer neće imati vremena za tu naviku kad krene u školu. Samim tim, brže će se umoriti dok ne padne mrak tako da će mu se ranije prispavati uveče.

Bez kofeina - Tokom raspusta roditelji su skloni da udovoljavaju sitnim hirovima svojih mezimaca pa im dopuštaju da jedu i ono što nije najzdravije. Zato je bitno da im pred polazak u školu vratite zdrave navike kad je ishrana u pitanju. Čokolada i koka-kola, na primer, zbog kofeina koji sadrže u sebi čine da teže zaspi, zato obavezno treba da se nađu na spisku zabranjenih namirnica.

M. Č.