Broj 286
Početna > Lepi i zdravi > Sunce i mirisne note

Dermatologija

Sunce i mirisne note

Pre izlaganja sunčevim zracima, ne nanosite parfimisane preparate da vam se na koži ne bi pojavile tamne fleke i opekotine

Leto se još uvek ne predaje, sunce prži bez prestanka, a koža trpi. Baš zbog toga posebno treba voditi računa o upotrebi parfema, dezodoransa i antiperspiranata.
- Kada govorimo o mirisnim preparatima, prvo i najvažnije pravilo je da nikako ne bi trebalo da se nanose pre izlaganja sunčevim zracima, jer su parfem i sunce spoj koji izaziva pojavu tamnih fleka i opekotina na koži - kaže doktorka Gorana Isailović, specijalista dermatovenerologije i profesor na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Zemunu.

Dnevne kreme bez mirisa

Prema njenim rečima, leti treba isto tako izbegavati dnevne i hidratantne kreme koje u svom sastavu sadrže i minimalan procenat parfema.
- Dnevne kreme, pogotovo one koje se koriste leti kada su visoke temperature, ne smeju da imaju isuviše jak miris, jer mogu da uzrokuju iste posledice. Preporučujem da ono što mažete na kožu preko dana ne bude previše parfimisano, a ono što mažete uveče može da miriše - kaže dr Isailović.

Gde ga nanositi
Stručnjaci savetuju da se u periodu najtoplijeg godišnjeg doba parfem stavlja na mesto koje nije direktno izloženo svetlosti. Bolje ga je naprskati na pazušnu ili lakatnu jamu nego iza uha gde će se sigurno pojaviti tamne i ružne fleke koje su štetne po zdravlje. Kada ga kupujete, posebnu pažnju treba da obratite na bočicu i da proverite da li se na njoj nalazi potvrda da je parfem dermatološki testiran.

Dezodoransi i antiperspiranti
Kada su u pitanju dezodoransi i antipespiranti, treba izbegavati preparate sa hemikalijama koje začepljuju pore, pogotovo one koje sadrže aluminijumske soli.
- Dezodoransi se koriste kako bi se ublažio neprijatan miris znoja. Znoj nema nikakav miris, a dobije ga kada dođe na površinu kože i kada bakterije krenu da ga razlažu. I onda nastaju amonijak i slična jedinjenja koja imaju neprijatan miris. Dezodoransi uglavnom zbog toga sadrže antiseptik i antiperspirant i, naravno, parfem - objašnjava dr Isailović.

Iritacije i peckanja

Dezodorans i parfem ne bi trebalo koristiti istovremeno jer se mešaju.
- Mnogi dezodoransi sadrže i alkohol zbog čega često iritiraju i peckaju. Osobama sa hipersenzitivnom kožom savetujem takozvane homeopatske dezodoranse koji sadrže samo prirodne komponente, poput kamilice. Što se antiperspiranta tiče, oni deluju tako što prave male čepove na kanalima znojnih žlezda i tako zaista smanjuju znojenje, pa se njihova preterana upotreba ne preporučuje - zaključuje dr Isailović.

Dragana Rodić