Broj 286
Početna > Lepi i zdravi > Ranjivi emotivci

Deca jedinci

Ranjivi emotivci

Mališani koji odrastaju bez braće i sestara su u stalnoj interakciji sa starijima pa često brže sazrevaju

Za decu koja rastu bez braće i sestara najčešće se misli da su razmaženi egoisti, neprilagodljivi sebičnjaci koji očekuju da budu centar sveta i prezaštićeni nesnalažljivci. Sve su to višedecenijske predrasude koje prate decu jedince.

Zamke hirovite maze
Ukoliko ste rešeni da ostanete na jednom detetu, ne upadajte u zamku pružanja prevelike slobode svom mališanu. Još gore je da ga držite pod staklenim zvonom i kontrolišete svaki njegov korak iz preterane želje da ga zaštitite od velikog, zlog sveta. Dete koje nema rivala pod istim krovom lakše je razmaziti, tvrde stručnjaci, a kao razlog za to navode nesposobnost roditelja da definišu ograničenja i da ih sprovedu u delo. Lepo je ugađati svom mezimčetu, ali postići ćete kontraefekat ako pokleknete pred svakim njegovim hirom jer će ono prestati da ceni ono što činite za njega. Od samog načina vaspitanja zavisi kakvo će jedinče biti, a ne da li mu je porodica mnogobrojna ili ne.

Nerealna očekivanja
S druge strane, ni njima nije lako. Nema braće i sestara koji bi im pružili zaštitu prilikom zadirkivanja druge dece, čuvali leđa od roditeljskih pridika, ali ni stalnog međusobnog takmičenja i konflikata koji bi im pomogli da savladaju veštinu rešavanja problema. Takođe, roditelji ponekad imaju nerealne ambicije, što detetu često prouzrokuje stres u težnji da ispuni previsoka očekivanja i da se često bavi onim što je roditeljska, a ne lična želja.

Zreliji i obrazovaniji

Dvadesetogodišnje istraživanje otkrilo je da jedinci postižu veća dostignuća tokom školovanja jer imaju bogatiji rečnik, bolje rezultate na testovima i šire obrazovanje. Razlog je nepodeljena pažnja koju dobijaju od roditelja i koji više razgovaraju sa njima. U stalnoj interakciji sa starijima oni često brže emotivno i socijalno sazrevaju. Školski psiholozi su zaključili da jedinci lakše stupaju u kontakt i čine usluge češće od dece koja imaju braću i sestre. To je i razumljivo jer ako ne ostvare spoljni kontakt, ostaće bez ikakvog društva. Ako primetite da je dete postalo sebično i ne želi da deli svoje stvari, upozorite ga da cicijašluk može da dovede do usamljenosti.

Prilagodljivi borci
Iako ih bije glas da su nesnalažljivi, oni od malih nogu vežbaju umetnost dobijanja onog što požele i zauzimaju čvrst stav prema roditeljima ne bi li ostvarili ono što su naumili. Takođe, ni veština prilagođavanja im nije strana. Ipak, niži im je prag tolerancije kad su zadirkivanje i pravljenje kompromisa u pitanju te bi dete trebalo naučiti kako da ne plane na svaku šalu na svoj račun, bila ona bezazlena ili zlonamerna.

Niže samopouzdanje
Kina već dugo važi za zemlju jedinaca te su njihovi psiholozi pre nekoliko godina sproveli istraživanje o njima. Rezultati su bili poražavajući, jer su pokazali da su izuzetno emotivno nestabilni. Čak četvrtina ispitanih osnovaca pomišljala je na samoubistvo, a otkriveno je i da su skloniji lažima i nepripremljeni za borbu s raznim teškoćama. Ovo istraživanje ide u prilog tezi da su ova deca često ranjivija, s nižim samopouzdanjem od vršnjaka koja odrastaju u većim porodicama.

M. Čanović