Broj 286
Početna > Intervju > Kad ruke govore

Kako postati pantominičar

Kad ruke govore

Glumac Dimitrije Ilić, pored angažmana u pozorištu, godinama zabavlja gledaoce pantomimom. Od svih likova koje je ostvario na daskama koje život znače i filmu izdvaja „lični lik" pantomimičara iz kviza „Scaena”

Kakvu veštinu neko treba da poseduje da bi bio dobar pantomimičar?
Pantomima glumcima nije uža specijalnost jer nije laka scenska forma. Na našem fakultetu se uči kroz scenski pokret. Malo je glumaca koji su za nju zainteresovani, jer se gluma nadograđuje tako da se postigne plastičnost, gipkost i siguran pokret ruku i tela kako bi se dočarali predmeti, pojmovi ili emocije.

Od kada datira vaše interesovanje za takvu scensku formu?
U svakodnevnom životu svi se ponekad služimo pantomimom, reagujući na neka pitanja pokretima ruku ili mimikom lica. Kao dete sam često pantomimom razgovarao sa ocem Tomislavom, bilo je to na treninzima atletike gde me je on bodrio. Kasnije sam tako razgovarao i s kolegama na fakultetu. Bila je to izuzetna klasa našeg barda glumišta profesora Radeta Markovića. Svi smo dobro radili scenske kretnje. Dešavalo se da deo teksta kao iznenađenje za profesora uradimo pantomimski. Njemu se to veoma dopalo pa bi nas nagradio. Novčanicu sa porukom od profesora još uvek čuvam.

Koliko je „priča rukama" interesantna našem narodu?
Mislim da se pantomima dopada i gledaocima jer je to zabava za sve generacije. To se pokazalo kod emitovanja kviza pantomime „Scaena" koji se iz dana u dan emitovao pune četiri godine na 3K RTS-a. Tu sam pantomimu prilagodio gledaocima. Trudio sam se da shvatim u kom pravcu ljudi razmišljaju, pa i pokrete kao objašnjenje tome prilagodim. Gledaoci su telefonskim putem učestvovali u kvizu a pitanja su bila iz oblasti filma, pozorišne predstave, muzike i sporta. Mnogi su izjavili da im je draže bilo to što su učestvovali u kvizu nego osvojene nagrade. „Čistu belu pantomimu" koja je izuzetno složena i teška radim iz ličnog zadovoljstva. Tako sam radio TV reklame, muzičke spotove i promocije raznih proizvoda, ali moj „lični lik" je i dalje pantomimičar iz kviza.

Tekst i foto: Dragana Rodić