Broj 286
Početna > Lepi i zdravi > Igre na otvorenom

Iskoristite ostatak raspusta

Igre na otvorenom

Dok se zabavljaju starim i zaboravljenim igrama, mališani se istovremeno rekreiraju, razvijaju motoriku i stiču bolju koordinaciju pokreta

Povratak u klupe se bliži, a vaše dete ne zna šta bi sa sobom. Višak vremena i manjak zanimljivih aktivnosti i od najmirnije dece stvara nestašne mališane spremne na vragolije. Čitanje školske lektire i sređivanje sobe sigurno ne dolaze u obzir, zato im treba naći neku zanimaciju. Zašto im ne pokažete igre iz svog detinjstva? Tako će istovremeno naučiti nešto novo, zabaviti se i rekreirati.

Šugica te juri

Šugica i ledeni čika su igre koje imaju isti princip - jedno dete juri ostalu decu, bilo da im prenosi „šugu” ili ih „zaleđuje”. U ovim igrama deca često menjaju pravac kretanja, naglo ubrzavaju i dosta se kreću, što je odlično za zagrevanje mišića i razvijanje koordinacije pokreta.

Okretni kao čigre
Park ili dvorište idealni su za preskakanje konopca, samo treba voditi računa da konopac bude od kanapa ili gume, a ne plastičan jer je nesavitljiv. Ispravljenih leđa, dete treba da odskoči nekoliko santimetara, ali zahteva izvesnu okretnost zbog mogućnosti zapetljavanja u konopac ili manjih ozleda. Hula-hop je lakši od preskakanja, aktivira stomak, guzu i noge, a šareni obruči koje vrte oko struka i kukova će ih nesumljivo zabaviti.

Zabavno skakutanje

Školice ili preskakanje lastiša su gotovo zaboravljene, a krajnje zanimljive igre za koje je potreban minimum rekvizita, jedino je potrebna ekipica od barem troje dece. Za lastiš treba dosta skokova i preciznosti da se pogodi ograničen prostor, a razgibava i jača zglobove. Školice aktiviraju sve mišiće, jer je to igra koja traži održavanje ravnoteže dok se na jednoj nozi stoji u polju s brojem na koje je pao kamenčić ili kreda koja se baca sa startne pozicije. Nisu zanemarljive ni između dve vatre niti bilo koja druga igra u kojoj se koristi lopta, kao ni vožnja bicikla ili rolera. Najbitnije je da klinci izbace suvišnu energiju, da provedu što više vremena na otvorenom i da se lepo zabave.

M. Č.