Broj 286
Početna > Zanimljivosti > Budite mirisni

Vodite računa

Budite mirisni

Izlučivanjem znoja kroz pore kože telo se hladi. Taj je proces prirodan i nemoguće ga je sprečiti. Normalno je da se telo za vreme toplijih dana znoji, ali nije nužno da neprijatan miris znoja oseti i vaša okolina. Da se to ne bi desilo, evo nekoliko saveta.

- Sam znoj nema miris, prisustvo bakterija stvara znoj specifičnog, ružnog mirisa. Zato je važno da se redovno tuširate.

- Tuširajte se mlakom, ne hladnom vodom jer će rashlađivanje samo površine kože izazvati suprotno delovanje, telo će pokušati da što brže nadomesti površinsku temperaturu, zagrejaće se, a onda odmah početi i ponovo znojiti.

- Garderobu i veš takođe morate redovno da menjate. Uzalud se tuširati i nekoliko puta dnevno ako je odeća upila miris znoja i ako su se na nju već naselile bakterije.

- Ako ste skloni znojenju, birajte odeću od prirodnih materijala koji koži dopuštaju disanje.

- Delovanje bakterija je najjače na delovima tela prekrivenima dlačicama, gde se znoj zadržava i gde one duže nesmetano deluju. Zato je prvi korak u ratu s ružnim mirisima depilacija. Odstranjivanje dlačica onemogućiće zadržavanje znoja i promenu njegovog hemijskog sastava.

- Nanošenjem parfema i dezodoransa na neoprano telo nećete ublažiti neprijatan miris znoja.

- Pažljivo birajte dezodoranse. Ako izaberete isuviše blag, neće delovati, ako bude prejak, mnogo će se osećati. Koristite miris jedne linije od sapuna do parfema i dezodoransa.

- Za vreme toplih dana, ako nemate priliku da se umijete i osvežite, rashladite zglobove ruku, vrat i čelo hladnom vodom.