Broj 285
Početna > Zanimljivosti > Zaštitite kožu od sunca

Sunce nije zdravo

Zaštitite kožu od sunca

Preplanuli ten za mnoge deluje privlačno, ali posledice koje na vašu kožu i zdravlje ostavljaju sunčevi zraci trebalo bi da vas nateraju da ovog leta ipak uživate u hladovini. Sunčevi zraci oslobađaju slobodne radikale koji negativno utiču na kolagen i elastin u koži, neophodno je da koristite kreme sa zaštitnim faktorom i onda kada je minimalna površina kože izložena suncu. Osim toga, hronična izloženost UVA zracima izaziva zadebljanje kože i uništava elastična vlakna, te koža gubi mladolikost, odnosno brže stari.

Do 20 minuta dnevno
Lekari napominju da je dvadesetominutno izlaganje suncu dnevno neophodno zbog proizvodnje vitamina D, ali da to nikako ne treba činiti bez zaštitne kreme. Oni koji su u većem riziku da obole od raka kože, osobe sa svetlim tenom, pegama, oni koji imaju više od 20 mladeža na telu i osobe koje u porodici imaju slučaj raka kože treba da izbegavaju sunce.

Što veći faktor

Preparati za sunčanje treba da sadrže kombinaciju UVA i UVB filtera, a njihova osnovna karakteristika je SPF, zaštitni faktor koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja. Ukoliko koristite pudere tokom leta, izaberite onaj koji sadrži zaštitni faktor. Većina ljudi misli da zaštitni faktor 50 plus pruža dugotrajniju zaštitu, što nije istina. Između faktora 30 i 50 plus nema velike razlike.