Broj 285
Početna > Lepi i zdravi > Uvek u formi

Aktivni i na letovanju

Uvek u formi

Kako da za kratko vreme i sa uživanjem dovedete svoju liniju do savršenstva

Krenuli ste na letovanje, ali ipak niste u potpunosti zadovoljni svojom figurom. Umesto da se tih desetak dana prepustite leškarenju na plaži, gustiranju letnjih poslastica i ispijanju koktela što najčešće rezultira bar kilogramom viška, iskoristite vreme da se dodatno zategnete i smršate.

Morska sirena
Gimnastika u vodi idealna je za zatezanje nogu i zadnjice (gluteusa). Jedna od najkorisnijih vežbi za noge je da u plićaku stojite u vodi do struka i trčite što brže možete. U dubini zauzmite stav kao da sedite, ruke pomerajte tek toliko da vam glava ostane van vode, a nogama vozite zamišljeni bicikl. Pored ruku i nogu ne zaboravite da aktivirate i leđne i stomačne mišiće, kao i da istegnete kičmu. Plutajte na leđima, a ruke postavite iznad glave. Glavu blago zabacite unazad, a zatim zaronite kao da radite kolut nazad. Krećite se u istom smeru tako da telo napravi pun krug u vodi.  

Trkom do plaže
Pored vežbanja u vodi, možete da praktikujete  i brzo hodanje, trčanje i vožnju bicikla, jer su najbolji za zatezanje zadnje lože. S obzirom da ste ipak na odmoru, nema potrebe da nabijate opak tempo kad je brzo hodanje u pitanju već uskladite disanje sa koračanjem tako da vam ne bude problem  kad istovrmeeno hodate i govorite. Šetajte bar pola sata svakog dana, bilo do plaže i nazad ili duž obale. Ukoliko niste ljubitelj šetnje, provozajte se biciklom 30 minuta dnevno.

Slasno, a ne goji
Ljudi se na odmoru uglavnom opuste, žele da isprobaju sve što im mami čula i vrate kući teži nego što su bili. Ipak, pravilna ishrana i izbor namirnica siromašnih kalorijama mogu da istope dva kilograma. Birajte jela spremljena na pari ili roštilju, a salate začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Jedite pirinač, što više svežeg povrća i testenine, a hleb zamenite tostom ili dvopekom. Pošto sokovi i mineralna voda usporavaju varenje preorijentišite se na sveže ceđenu pomorandžu ili grejpfrut. Ljubitelji slatkiša se mogu okrenuti slasnim kriškama lubenice, dinje ili ananasa, a ako baš ne mogu da se odreknu sladoleda onda neka izaberu voćne ili vodene umesto onih sa mlekom.

Bez nervoze
Ukoliko vam redukcija ishrane tokom odmora ipak stvara nervozu, isprobajte napitak od matičnjaka, lipe, nane, pomorandže i anisa. Izmešane biljke potopite u litar kipuće vode i ostavite  da odstoji 10 minuta, a kad procedite zasladite kašičicom meda i pijte šolju do dve dnevno.  Osim što će vam ublažiti stres, istovremeno će eliminisati toksine iz organizma. Takođe isprobajte i čaj koji potpomaže mršavljenje, a lak je za pripremu - potrebno je samo ''umiksovati '' zeleni čaj sa đumbirom.

M. Č.