Broj 285
Početna > Intervju > Stručnjak za nežna stopala

Kako postati pedikirka

Stručnjak za nežna stopala

Marija Dobrić već šest godina se brine za lepši izgled tabana i lakši korak Beograđanki i Beograđana

Od toliko zanimanja kako ste odabrali baš posao pedikira?
Prvenstveno sam maser, a kasnije sam se usavršavala i nadograđivala praksom sve ono što smo učili u školi. Pedikirom, i kozmetikom uopšte, bavim se već šest godina. Nikada ne bih menjala svoj posao, jer smatram da je pravi izbor za ženu, a i uživanje je sređivati druge žene. Zaista sam srećna kad vidim rezultate svog rada, zadovoljnu mušteriju i kada znam da će u narednih mesec dana ona gledati u lepo sređene nokte.

Koliko naši sugrađani imaju naviku da neguju stopala i nokte i da li su žene ili muškarci spremniji na to?

Dolaze i muškarci, ali u mnogo manjem broju nego žene i to su uglavnom sportisti, ali i stariji ljudi koji nisu u stanju da sami sebi iseku nokte ili imaju neki problem koji ne umeju da reše. Dolaze nam vrlo mlade devojke od 13-14 godina, ali i starije gospođe.

Kako izgleda vaš radni dan?

U zavisnosti od toga koliko je pedikir problematičan, u proseku uradim oko sedam pedikira dnevno tokom osam sati rada. Tretman traje oko 45 minuta, a može trajati do sat vremena.

Da li imate vremena da se posvetite sopstvenim noktima i stopalima ili njihovu negu poveravate koleginicama?

Kad god nađem vremena, posle osmosatnog rada i kad nisam premorena, sama sebi sređujem nokte, jer smatram da svaka žena treba da vodi računa o sebi i da bude negovana.

Pored toga što se vidi da sa uživanjem radite svoj posao, postoji li i neka mana?

Pedikir je lep posao, ali stvarno ga treba voleti, jer bi verovatno mnogima smetao položaj tela tokom rada koji je vrlo nezgodan pa pedikirke često bole leđa i pate od kičme.

Maja Čanović
Foto: Dragana Rodić