Broj 285
Početna > Lepi i zdravi > Igraj se, ali ne viči

Pravila ponašanja na plaži

Igraj se, ali ne viči

Kad su svesni da ih kontrolišete, mališani se neće tek tako odvažiti na sipanje pune kofice peska na glavu prvom komšiji

Ako na letovanje krećete s porodicom, ne zaboravite da su i ostali pošli sa istom idejom - da se odmore, a ne da slušaju stalnu ciku dece i da iz kose vade pesak samo zato što mališani ne paze kuda trčkaraju.

Držite ih na oku
Pravila ponašanja koja su usvojila kod kuće deca će primenjivati i na plaži. Nikako im ne dozvolite da vrše nuždu na plaži ma kako mala bila, a pogotovo ne ostavljajte zaprljane pelene za sobom. Osim što pod uticajem toplote šire neprijatne mirise, narušavaju higijenu okoline. Decu stalno držite na oku. Kad su svesni da ih kontrolišete, neće se tek tako odvažiti na nestašluke poput sipanja pune kofice peska na glavu prvom komšiji i skakanju po plaži na kojoj često ima i komadića stakla i oštrog kamenja te ćete smanjiti rizik od povreda.

Buka smeta svima
Ne vičite na decu, jer ne zaboravite da niste sami i da su posetioci plaže došli da se odmore od buke. Ako su im pomodrela usta zbog predugog brčkanja u moru, bacaju šeširiće sekund nakon što ste se uplašili da će ih udariti sunčanica ili neće da jedu onda kad ste zamislili, postoje i lepši načini da sa njima postignete dogovor, ma koliko nerazumna bila. Plaže nisu najidealnije mesto za obedovanje, jer se hrana brzo kvari na vrućini, što se može negativno odraziti na njihove stomačiće i dovesti do trovanja. Kad utvrdite da je dete sito, spakujte ostatke hrane pre nego što mu na um padne da se njima igra i razbacuje naokolo.

Kule od peska
Posvetite se svojoj deci da se celoj plaži odmor ne bi pretvorio u pakao. Zainteresujte ih tako što ćete zajedno trčati i šetati po pesku i plićaku, vodeći računa da nikoga preterano ne prskate vodom. Da se lopatice, grabulje i kantice ne bi pretvorile u rekvizite za maltretiranje okoline, možete zajednički da kopate i presipate pesak, pripremajući teren za pravljenje kula od peska. Pored toga, možete da sakupljate kamenčiće i školjke, samo obratite pažnju da ne završe u ustima deteta, pogotovo ako je mlađeg uzrasta. Plastična lopta na naduvavanje će im takođe, bar nakratko, zadržati pažnju, bilo da se radi o kotrljanju, dobacivanju, igranju fudbala ili odbojke. Svaki vid promišljene aktivnosti mnogo je bolji nego da u vas i vašu decu svi gledaju i komentarišu.

M. Č.